Як відомо, 21 квітня в Республіці Північна Македонія відбудуться президентські вибори.

Боротьбу за цю найвищу посаду в країні ведуть три кандидати — Стево Пендаровскі, який є спільним висуванцем від правлячої коаліції Соціал-демократичного союзу Македонії (СДСМ) і проалбанського Демократичного союзу за інтеграцію (ДСІ), кандидат від опозиційної партії ВМРО-ДПМНЄ Гордана Сіляновска-Давкова і Блерім Река, котрого висунули дві проалбанські партії — Рух «Беса» і Альянс албанців. Їхня передвиборна кампанія має завершитися до 24-ї години 19 квітня, а 20 квітня громадяни Республіки Північної Македонії матимуть день для роздумів над їхніми програмами й обіцянками ними світлого майбутнього.

Але вже зараз політологи й журналісти заговорили, що в першому турі жодному з кандидатів не вдасться набрати 50 відсотків плюс один голос 1 808 131 виборця. Тому в другий тур вийдуть два претенденти з найкращими результатами. А там на країну можуть чекати неприємні несподіванки. Якщо 5 травня до виборчих урн прийде менше 40 відсотків виборців, то згідно із законом ЦВК має визнати вибори такими, що не відбулися. Її побоювання цілком виправдані, бо на останній референдум, на якому повинні були відповісти: чи підтримують вони перейменування країни й договір із Грецією, прийшло лише 37 відсотків громадян, які мають право на голос. Референдум було визнано таким, що не відбувся, і правлячій коаліції довелося «протягати» необхідне рішення через парламент, що значно ускладнило процедуру внесення змін до конституції.

Ось і тепер президенту Георге Іванову (він виконує обов’язки до 12 травня) або парламенту, можливо, доведеться призначати нові вибори з висуванням нових кандидатур, передвиборною кампанією і друкуванням нових виборчих бюлетенів. Одне слово, з’являться непередбачені витрати бюджетних коштів, чого дуже не хочеться уряду. 

Прем’єр-міністр Зоран Заєв (на фото) уже звернувся до опозиції із проханням не бойкотувати другий тур виборів. І про всяк випадок звернувся по консультацію до Конституційного суду і міністерства правосуддя з одним питанням: що можна зробити, коли явка в другому турі не досягне 40-відсоткового порога. Міністр правосуддя дала відповідь: президент може бути обраний у тому випадку, якщо парламент ухвалить рішення про скасування порога виборчої активності чи вирішить, що глава держави буде обраний депутатами. Про це повідомив Зоран Заєв, виступаючи в ефірі північномакедонського телеканала «ТВ21». Але він жодного слова не сказав про те, чи готують уряд і парламентська коаліція законопроекти, які дозволять спростити процедуру виборів глави держави.

Прем’єр висловив глибоку переконаність у тому, що в другому турі вибори не будуть провалені. «Навіть в разі бойкоту опозиції ми можемо переступити 40-відсотковий поріг. Але я не вірю, що опозиція вдасться до цього», — заявив Зоран Заєв. Він ще раз підтвердив свою обіцянку, дану перед початком передвиборної кампанії: якщо кандидат від правлячої коаліції Стево Пендаровскі не одержить довіри більшості громадян країни, то за узгодженням з опозицією може бути призначено дострокові парламентські вибори.

Фото: comments.ua