Учора Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов Ігоря Коломойського до Національного банку і Кабінету Міністрів щодо націоналізації ПАТ «КБ «ПриватБанк». Про це йдеться на офіційному сайті суду.

Суд визнав протиправним і скасував рішення про виведення неплатоспроможного «ПриватБанку» з ринку за участі держави. На думку суддів, процедура виведення «ПриватБанку» з ринку порушувала норми чинного законодавства. «Підставами для ухвалення такого рішення були, зокрема, недоведеність відповідачами наявності визначених законом підстав для віднесення ПАТ «КБ «ПриватБанк» до категорії неплатоспроможних, внаслідок чого в подальшому було ініційовано процедуру його націоналізації, та власне порушення процедури націоналізації банку, порядок якої регламентовано на законодавчому рівні», — повідомила прес-служба суду.

У Нацбанку вже запевнили, що оскаржуватимуть це рішення.

Нагадаємо, 18 грудня 2016 року на засіданні уряду було оголошено, що ПАТ «ПриватБанк» переходить у стовідсоткову державну власність. «Таке рішення було прийнято з огляду на системне значення найбільшого в країні банку», — пояснив тодішній міністр фінансів Олександр Данилюк.

Тодішня голова Нацбанку Валерія Гонтарева причиною націоналізації банку назвала те, що його акціонери не виконали програму докапіталізації.

Простою мовою це означає, що в «Привата» не вистачало резервних грошей. Банк видавав кредити певним компаніям на настільки пільгових умовах, що застав під них або взагалі не вимагали, або вони виявлялися незначущими. Суму сумнівних кредитів експерти оцінювали у 130—140 млрд гривень. Були підозри, що в такий спосіб із банку виводилися капітали. Після націоналізації «Привата», аби не допустити банкрутства, його було докапіталізовано з бюджету країни на суму 116,8 млрд гривень, а через сім місяців ще на 38,5 млрд. Рада Нацбанку 2017 року констатувала, що на поповнення капіталу ПАТ «ПриватБанк» держава витратила суму, еквівалентну майже 7 відсоткам ВВП.