Віра Лаврик виступає на засіданні колегії облдержадміністрації, де розглядалась проблема фінансування листків непрацездатності.

На Сумщині керівники області та Фонду соціального страхування занепокоєні ситуацією, що склалася з оплатою тимчасової непрацездатності. Про те, що проблему вважають серйозною, свідчить її розгляд на засіданні колегії облдержадміністрації.

Ні для кого не секрет, що сьогодні хворіти так, як учора, не вдається. Раніше піти на лікарняний було іноді економічно вигідніше, ніж залишитися із нежитем на роботі, але зараз мало який роботодавець лояльно ставиться до підлеглого, котрий «не вилазить» зі стану тимчасової непрацездатності. Однак, виявляється, навіть за таких умов сумчани перевиконують «план» з використання листків непрацездатності. Звичайно, планових показників ні до кого не доводять (принаймні, поки що й у публічній площині), але на нехороші тенденції звертають увагу.

Як поінформувала начальник управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування в області Віра Лаврик, минулого року на оплату лікарняних довелося спрямувати 69% видатків. Порівняно з позаминулим роком, такі витрати збільшились на понад 48 млн грн. Це зростання аж на 39%. На виконання інших функцій та завдань у Фонду соціального страхування залишається дуже мало коштів. Майже на 5% збільшилась кількість робочих днів, втрачених в області через хвороби працівників.

Щодо матеріальної складової проблеми, то на збільшення витрат вплинули зростання мінімальної зарплати та значне підвищення посадових окладів керівників. Через це, за словами В. Лаврик, середньодобове фінансування тимчасової непрацездатності збільшилося на Сумщині майже на третину. Окрім того що кожен бюлетень значно «подорожчав», збільшилась і кількість листків непрацездатності, виданих минулого року, порівняно з позаминулим. Таких документів медики виписали своїм пацієнтам на понад 10 тисяч більше.

На фінансову «якість» лікарняного чиновники вплинути не можуть: виплати залежать від заробітків та трудового стажу застрахованого працівника. Але кількість хочуть регулювати. В. Лаврик вважає, що багато листків непрацездатності було видано на

Сумщині неправочинно, і такі випадки треба мінімізувати, а ще краще — унеможливити.

Згідно з проведеним аналізом, збільшення кількості виданих лікарняних пов’язано не так зі зростанням загальної захворюваності на території області, як зі спрощенням процедури отримання документа. Торік в Україні загалом і на Сумщині зокрема активно реформувалась первинна ланка мережі закладів охорони здоров’я. Збільшилася їх кількість, з’явилося чимало приватних лікарень і клінік, а також фізичних осіб — підприємців, наділених правом проведення експертизи тимчасової втрати працездатності. Якщо на початку 2018 року таких суб’єктів було в області 78, то наприкінці — вже 119, з яких 16 мали приватну форму власності. А що більше інстанцій мають права і можливості видавати листки непрацездатності, то більше таких документів пред’являють до оплати. Цілком природна і зрозуміла закономірність, яка, зрештою, іншою не могла й бути.

Попри все на Сумщині цю тенденцію хочуть зламати. Голова облдержадміністрації Микола Клочко зажадав, аби причетні до теми посадовці забезпечили обґрунтованість видачі лікарняних. Хоча резерв тут не такий уже й значний. Проведені перевірки засвідчили, що у 2018-му порівняно з попереднім роком кількість зафіксованих порушень зросла лише на півтора відсотка. Але про зловживання, як правило, не йдеться: найчастіше необґрунтовано видавали лікарняні чи продовжували їх дію заклади, які через медреформу зазнали реорганізації або тільки розпочали роботу і ще не встигли напрацювати алгоритму експертизи тимчасової непрацездатності. Тож як на Сумщині зменшуватимуть кількість лікарняних та виплати за цими документами, залишається тільки здогадуватися. 

Сумська область.

Фото: sm.gov.ua