Першим рішенням, яке ухвалять в парламенті наступного пленарного тижня, стане прийняття закону про функціонування української мови як державної. На цьому наголосив Голова Верховної Ради Андрій Парубій під час інтерв’ю одному з телеканалів.

«На результативне голосування можна вийти вже у вівторок, — зазначив він. — Але розумію, що багато людей та депутатів, які поїдуть на виборчі дільниці, можливо, не встигнуть повернутися до Києва. Наголошую — очікую повної мобілізації у Чистий четвер, об 11-й годині. У Чистий четвер ми приймали декомунізацію і приймемо закон про українську мову. Комітет до цього готовий». А. Парубій підкреслив, що цього рішення наші співвітчизники чекали вже багато років — із часів закону «Колесніченка-Ківалова». А також нагадав, що саме 21 квітня 2010-го підписали Харківські угоди. Саме тоді й почалася російська агресія, впевнений глава парламенту.

Тільки-но народні депутати схвалять закон про мову, на розгляд найпевніше винесуть блок проектів, які стосуються реформи самого парламенту. Це питання давно анонсувалося. У рамках цих законодавчих ініціатив парламентарії розглянуть також і закон про тимчасові слідчі комісії, яким підвищиться контролююча функція парламенту. Наступного тижня заплановано візит керівника місії Європарламенту з оцінки потреб Верховної Ради Пета Кокса, а вже у травні пройде наступний етап діалогу Жана Моне. Тож А. Парубій висловив сподівання, що вже до початку травня долю парламентської реформи буде визначено. Це буде великий пакет документів, каже він. У рамках їх втілення в життя передбачається структуризація парламенту, розподіл комітетів за методом Д’Ондта, посилення тимчасових слідчих комісій... Дискусія з приводу того, які саме закони, і якої ваги мають бути в цьому пакеті — ще попереду.

Голова Верховної Ради пропонуватиме головам фракцій долучитися до обговорення. Водночас, зауважив він, у парламенті зареєстровано кілька законів про імпічмент Президента. І окремі фракції наполягають, щоб це питання теж було включено в пакет парламентської реформи, адже воно стосується збільшення контролюючої ролі парламенту і відповідальності законодавчого органу влади. «Але це рішення будемо приймати спільно, — сказав А. Парубій. — Уже в четвер проговоримо, який саме з цих законопроектів готовий і має комітетське рішення. А в понеділок на Погоджувальній раді, або на брифінгу після неї я вже зможу оголосити результат цих переговорів».

Андрій Парубій прокоментував чутки про можливий розпуск Верховної Ради. Мовляв, чує про це з першого дня свого головування в парламенті. «Не допущу жодних дочасних виборів, — чітко відсік він. — Ніхто не буде експериментувати з українським парламентом, який працює. У нас величезний законодавчий план». За словами керівника законодавчого органу влади, юридично з 27 травня закінчується будь-який термін для реалізації такого сценарію. Але й без цього, незалежно від результатів президентських виборів, для розпуску немає ані політичних, ані юридичних підстав.

Протягом останніх років у нашій країні відбулися величезні зміни в сфері посилення ролі парламенту, зауважив його керівник. Раніше, зазначив він, вибори в законодавчий орган влади були такими собі праймеріз перед президентськими, а тепер все змінилося до навпаки. Адже саме тут приймаються ключові для держави рішення. «Для мене є одна ціль — збереження проєвропейської більшості, — підкреслив А. Парубій. — Багатьом своїм колегам говорив ще до першого туру, щоб перестали знищувати один одного. Бо завтра нам знову треба буде сідати і творити коаліцію. Існують великі ризики, якщо український табір знову буде розірваний та розбитий, як це вже було не раз. Нас знищувала не так зовнішня агресія, як внутрішні негаразди.

Нам необхідно відкласти будь-які непорозуміння і мобілізувати всі українські сили. Маємо вибрати найбільш успішну стратегію, за якої переможе не та чи інша партія, а значення матиме успіх табору — проєвропейського або проросійського».

Голова Верховної Ради припустив, що цього разу коаліційну угоду можуть укласти ще до парламентських виборів. «Маємо сказати, що йдемо в парламент як різні політичні сили, але зобов’язуємося створити коаліцію проєвропейських українських сил, — підкреслив він. — Це наш другий рубіж — рубіж захисту та утвердження України. Це питання державності та її майбутнього країни. Питання безпеки та оборони. І дуже вірю, що український табір зможе здобути перемогу. Спілкуючись із журналістом, А. Парубій поділився своєю мрією — жити в країні, де і коаліція, і опозиція стоятимуть твердо й чітко на позиціях євроатлантичного вибору. Але нині ще не так, каже він. Поки що розбіжності в парламенті є. Проте, коли стоять фундаментальні питання, більшість об’єднується. Так було, коли приймали декомунізацію, коли приймали церковні закони, коли приймали реформи в сфері освіти та медицини, квоти на радіо та телебаченні. «Через тиждень, в четвер, об 11-й годині, вся наша коаліція «Європейська Україна» твердо та одноголосно проголосує закон про українську мову», — наголосив А. Парубій.

У парламентському житті головне — вміти відставити в бік другорядне, а ключове — поставити на перший план, переконаний А. Парубій. Політичні розбіжності завжди були та будуть, але важливо, щоб в час викликів народні обранці ставали плечем до плеча. Нині поставити парламент під розпуск одним указом неможливо, переконаний його глава. Адже люди, які в ньому представляють народ, пройшли багато випробувань і відповіли на великі виклики, які стосуються фундаментальних основ існування Української держави.

Дослівно

Голова Верховної Ради Андрій ПАРУБІЙ:

— Верховна Рада працює. І якщо порівняти з багатьма попередніми скликаннями, то можна сказати чітко — працює ефективно. Ми вже забули, що таке восьмимісячне блокування парламенту, або щоденні бійки народних депутатів. У нас іде активна законодавча робота. У нас величезні плани попереду — до наступних виборів. У законодавстві зазначено чітко — протягом півроку не допускається будь-який механізм розпуску парламенту. Термін визначається не від дня виборів, а від дати складання присяги. Запам’ятайте мої слова — ніяких дочасних виборів не буде.

Вл. інф.