Процес примусового перейменування Української православної церкви (УПЦ) у канонічній єдності з Московським патріархатом тимчасово припинено Окружним адміністративним судом Києва.

Нагадаємо, 20 грудня минулого року Верховна Рада України прийняла закон, яким урегулювала процес переходу релігійних громад УПЦ МП у Православну церкву України. Також цим законом УПЦ зобов’язана була до 26 квітня у своїй назві вказувати приналежність до Російської православної церкви.

Окружний адміністративний суд міста Києва розглянув заяву про забезпечення позову у справі про скасування наказу Міністерства культури України, згідно з яким Київська Митрополія Української православної церкви й низка релігійних організацій мають внести зміни у свою офіційну назву й подати відповідні зміни до свого статуту на реєстрацію до 26 квітня 2019 року. Суд задовольнив заяву Київської Митрополії УПЦ МП про забезпечення позову через те, що неприйняття таких заходів може суттєво ускладнити або унеможливити відновлення порушених чи оскаржуваних прав або інтересів позивача. Крім того, на думку суду, реалізація нині (до вирішення справи по суті) акта, який оскаржується, і вчинення дій на його виконання може спричинити невиправдане втручання держави в сферу діяльності релігійної організації як юридичної особи, повідомила прес-служба суду.

При цьому в суді зазначають, що вжиття заходів забезпечення позову не означає фактичного вирішення спору, оскільки вони спрямовані винятково на збереження нинішнього стану до завершення розгляду справи по суті.

До цього Конституційним Судом України на підставі подання 49 народних депутатів було відкрито провадження про конституційність перейменування УПЦ МП. На думку депутатів, положення закону «спрямовані на втручання держави в церковні справи», а також ним, можливо, «порушуються конституційні права громадян, а саме право на свободу світогляду й віросповідання в розрізі права на безперешкодне ведення релігійної діяльності». У поданні також зазначається, що голосування за цей законопроект на засіданні Верховної Ради відбулося з порушенням Конституції, а саме з використанням карток відсутніх на засіданні депутатів.