Максим БУРБАК, фракція «Народний фронт»:

— Україна обрала нового Президента. Сфера його відповідальності чітко прописана у Конституції — безпека, армія, захист прав і свобод, зовнішня політика. І Президент зобов’язаний дотримуватись Основного Закону, де чітко зазначено: країна прямує в НАТО та Європейський Союз. Такою є воля українського народу. Ключове завдання — повернення окупованих територій і захист від російської збройної агресії. Це найскладніше і водночас найважливіше завдання. Наголошую: «Народний фронт» не допустить сумнівних сценаріїв і небезпечних домовленостей з ворогом. Ми стоятимемо на сторожі будь-яких спроб реваншу і капітуляції та за будь-яких обставин захистимо здобутки, які далися українському народу ціною поту і крові. Президент, уряд і парламент мають працювати разом і вести країну до успіху.

Андрій ШИПКО, група «Партія «Відродження»:

— Результати виборів показали, що час змін настав. І український народ більше чекати не буде. Ті, хто працює у цій залі, мають зрозуміти, що доля відповідальності й на парламенті. Бо у Верховній Раді роками лежать законопроекти, які потрібні українцям. Не піарні, передвиборні, а ті, на які чекають люди...

Вадим НОВИНСЬКИЙ, фракція «Опозиційний блок»:

— Минулої неділі український народ дав оцінку тому, що відбулося з країною за останні п’ять років. І справа навіть не в особі Петра Порошенка, а в системі, яку він очолював. Народ висловився проти штучного поділу на схід і захід, проти війни, бідності, націоналізму як державної ідеології, проти гонінь на канонічну українську православну церкву, проти переписування історії та перетворення фашистів на героїв та експериментів з мовою... У такій ситуації Верховна Рада повинна почути той сигнал, який послав народ. Усвідомити свою відповідальність за ситуацію в країні та повернути довіру до держави та її інститутів.

Артур ГЕРАСИМОВ, фракція «Блок Петра Порошенка»:

— Наша країна продемонструвала всьому світу, що ми держава з високим рівнем демократії, в якій забезпечено одне з основних прав громадян — самим обирати собі владу. Незважаючи на російську агресію, в умовах нескінченних фейків та інформаційних атак П. Порошенко забезпечив захист вільного волевиявлення громадян. «Дякую» йому казали тисячі людей біля адміністрації Президента та мільйони по всій Україні. Наша команда і далі стоятиме на захисті всіх здобутків і передусім на захисті стратегії повернення українців до кола європейських народів, співпраці та всеохоплюючої інтеграції до Євросоюзу та НАТО. Уже цього тижня Верховна Рада остаточно проголосує законопроект про державну мову і П. Порошенко гарантовано його підпише.

Олег ЛЯШКО, фракція «Радикальна партія»:

— На виборах 73 відсотки українців сказали «Ні» епосі жадібності й бідності. Ми поділяємо позицію наших громадян, і тому наша команда всі ці роки була в опозиції до вибудуваної системи. Ми пропонуємо план знищення системи жадібності — закон про імпічмент. Глава держави незалежно від прізвища має бути підзвітним та підконтрольним суспільству. Закон про тимчасові слідчі комісії забезпечить дієвий парламентський контроль. Це запобіжник проти узурпації влади. Зняття недоторканності з Президента, депутатів та суддів. Громадяни усі мають бути рівні перед законом. Зміна виборчої системи, ліквідація мажоритарки, запровадження пропорційної основи за відкритими списками — найкращі ліки від політичної корупції. Також треба скоротити чисельність депутатів у парламенті до 250 осіб. Вимагаємо переглянути меморандум з МВФ і скасувати рішення уряду про підвищення тарифів.

Олег БЕРЕЗЮК, фракція «Самопоміч»:

— Основним інструментом проти шахрайства олігархії є український народ. Протягом останніх десятиліть він декілька разів ставав на захист своєї державності проти недолугого управління і олігархічних систем. Нині народ ставить завдання, які влада завжди обіцяє, але не виконує. І перше з них — справедливість і рівність перед законом. Ключовою законодавчою ініціативою є зняття недоторканності з суддів, депутатів та Президента. Український воїн має бути пошанований та забезпечений — і для цього необхідно, щоб оборонний бюджет був прозорим. Нам треба збільшувати видобуток власного газу та будувати інфраструктуру переробки нафти. А також прийняти закон для руйнації «Роттердаму плюс». Податок на виведений капітал має стати основою внутрішніх інвестицій та розвитку підприємництва.

Андрій КОЖЕМ’ЯКІН, фракція «Батьківщина»:

— У країні пройшли демократичні вибори Президента і нам всім слід поважати цей вибір. На погоджувальній раді голова парламенту та майже всі керівники фракцій наголошували на важливості ухвалення закону про імпічмент глави держави та про тимчасові слідчі комісії Верховної Ради. Необхідно також забезпечити виконання вимог закону, за яким жодні виплати не можуть бути нижчими, аніж прожитковий мінімум, та й сам цей рівень треба переглядати. Корупційна кругова порука дозволяє посадовцям уникати відповідальності за порушення, а звільнення від неї починається від рівності всіх перед законом і невідворотності покарання. Маємо шанс почати руйнувати цю систему. Від нового Президента та від нас залежить — будуть зміни хаотичними та поверхневими чи стануть ефективними і виправдають очікування людей.

Фотоскрин: rada.gov.ua