Заява фракцій БПП і НФ.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Більше фото тут 

Парламентська хроніка
Ранкове засідання 24 квітня

Робота розпочалася із виступу на вимогу двох фракцій — «Народний фронт» та «Блок Петра Порошенка» — Максима Бурбака. Він наголосив на тому, що парламент восьмого скликання ввійшов у історію як законодавчий орган із прозахідною та проєвропейською конституційною більшістю. Народні депутати зробили багато для того, щоб закарбувати в Основному Законі незмінність курсу на членство в НАТО та ЄС, щоб назавжди позбутися радянського спадку, зауважив М. Бурбак.

«Ми щодня тут боремося за українську мову та ідентичність, за право бути українцями в демократичній Україні, — сказав очільник фракції «Народний фронт». — Ми дали старт небувалим досі в країні реформам. Але наші вороги весь цей час марять реваншем. Їхні козачки присутні в цій залі. Учора один із них заявив, що спробує нашкребти 150 підписів народних депутатів за відкликання Андрія Парубія з посади глави парламенту. Ми знаємо, хто це робить і за чиєю вказівкою. І знаємо, що реальний задум полягає в тому, щоб за півроку до завершення повноважень відправити Верховну Раду на дострокові вибори. Соратник В. Медведчука А. Портнов роздає із Відня вказівки дестабілізувати Верховну Раду, щоб зіштовхнути країну в прірву колапсу.

Жалюгідні втікачі та зрадники з якогось дива вирішили, що результати виборів — це їхня перемога. Не обманюйте себе і вгамуйтеся. Україна монолітна у своїх прагненнях і в патріотичному запалі. Українці добре в усьому розбираються. Реваншу не буде і це вам обіцяє фракція «Народного фронту» і «Блок Петра Порошенка». Верховна Рада піде на строкові вибори в жовтні. Парламент ухвалює важливі закони, уряд працює в поті чола, а Андрій Парубій залишається на посаді Голови Верховної Ради і до жовтня ми ухвалимо ще до десяти необхідних законів. Наявність цієї людини на посаді глави законодавчого органу влади — це можливість втримати проукраїнську більшість і гарантія незмінності курсів держави — національного та зовнішньополітичного».

Керівник парламенту теж прокоментував ініціативу своїх опонентів. «В апарат Верховної Ради надійшла заява від народного депутата Валерія Писаренка про збір підписів на відкликання і відставку з посади Голови Верховної Ради Андрія Парубія, — поінформував він. — Хочу повідомити, що невідкладно дав доручення, які і всі попередні рази, коли подібну заявку подавав і Вадим Рабінович, щоб негайно видали підписні листи. Наголошую, що ані на йоту цей процес не буде затримуватися. Обіцяю, що тільки-но зберуться необхідні підписи, невідкладно поставлю це питання на голосування. Із одним нюансом — після того, коли я, як Голова Верховної Ради, поставлю підпис під законом про функціонування української мови як державної. А цей підпис буде незадовго. Мене дуже здивувала річ, написана в заяві. Виявляється, для вас епоха беззаконня, несправедливості і безкарності завершена. Це п’ять років, протягом яких український парламент прийняв усі закони для безвізу, яким усі користуються.

Цей парламент прийняв антикорупційні закони, усі документи, необхідні для захисту національної ідентичності, мови, культури та телебачення. Колеги, це ваша епоха завершується. Ви не повернете нас в епоху пітьми. Це ви тут голосували за закони 16 січня руками і з бойовиками проводили закон Колесніченка-Ківалова. До тієї епохи український парламент більше не повернеться. У четвер будемо приймати закон про мову — демократично, відкрито й публічно, без бойовиків. Бо маємо проукраїнську більшість, працюємо і працювати будемо. Слава Україні!».

Затим народні депутати, в рамках Регламенту, виступали з трибуни. Так, Костянтин Павлов у контексті переддня святкування перемоги над нацизмом у Другій світовій війні нагадав, що торік у Кривому Розі з краєзнавчого музею вилучено і вивезено на експертизу бойові прапори частин, які визволяли місто. Він наголосив на необхідності негайно повернути їх містянам. Парламентарії також звертали увагу на рейдерські захоплення земель та нерухомості, говорили про зниження цін на газ та перегляд меморандуму з МВФ, про перебіг реформи в сфері охорони здоров’я і необхідність запровадити страхову медицину. Акцентували законотворці увагу й на проблемі місцевих виборів та складнощах, які виникають під час реалізації змін у рамках втілення децентралізації.

Сергій Євтушок від фракції «Батьківщина» висловив здивування, що за півроку до завершення скликання з’являються ініціативи змінювати керівництво парламенту. Він також піддав сумніву демократичність виборів, наголошуючи, що мали місце підкупи виборців. І закликав підставити плече новообраному Президенту, хоч і висловив здивування з приводу того, що від переможця другого туру перегонів звучать заяви нібито глава держави не відповідає за тарифну політику. А на завершення підкреслив необхідність проголосувати за закон про імпічмент Президента.

Після того, як виступи завершилися, Голова Верховної Ради запросив на трибуну очільника Комітету з питань культури та духовності Миколу Княжицького для того, щоб продовжити розгляд поправок, які надійшли під час підготовки до другого читання закону про функціонування державної мови. Він наголосив: ухвалення закону допоможе уникнути ситуацій, в яких мова стає предметом спекуляцій. Документ враховує всі інтереси і буде комфортним для всіх, закон є демократичним і дієвим, а проти нього поширюють фейки, наголосив парламентарій. Глава парламенту закликав усіх народних депутатів після завершення засідання долучитися до роботи профільного комітету для того, щоб зняти проблемні питання, і в четвер проголосувати за закон.

«Ведеться системна робота, щоб переконати народних депутатів не голосувати і не приходити в четвер на засідання, — сказав Андрій Парубій. — Наголошу всім, хто вважає себе українським патріотом і державником, необхідно бути в залі об 11-й годині під час голосування». Роботу почали із поправки № 1975.

Під час обговорення представники двох фракцій подали заяву про оголошення реальної перерви. Очільник парламенту А. Парубій зауважив, що Регламент дозволяє головуючому переривати засідання для консультацій на час «до 30 хвилин» і, користуючись цим правом, оголосив її на п’ять хвилин. Після неї з трибуни виступив голова фракції «Опозиційний блок» Вадим Новинський. Він казав про те, що в низці регіонів є випадки незаконного заволодіння майном, культовими будівлями та спорудами, які перебувають у власності та користуванні релігійних громад, УПЦ. Наймасовішими такі випадки є і Рівненській області та на Волині. Народний депутат закликав колег прийняти збалансоване законодавство, яке регулюватиме стосунки між конфесіями. У відповідь на це Голова Верховної Ради зауважив: «Ми сто років ішли до створення своєї церкви. Уже понад 500 громад перейшли до української церкви. Суспільство об’єднується навколо релігії. Українці мають таке право і таку волю».

Далі в сесійній залі тривала розмірена робота над правками. Під час обговорення Перший заступник глави парламенту Ірина Геращенко звернула увагу народних депутатів на те, що в залі, в рамках традиційної екскурсії до Верховної Ради, перебувають учні другого класу 53-ї столичної школи (на знімку). «Дивіться, які вони всі чудові й гарні, і всі володіють українською мовою», — сказала головуюча. А тоді вона звернулася до школярів і поінформувала, що народні обранці працюють над законом, який допоможе і їм краще опанувати рідну мову, а також закликала їх ніколи не прогулювати школу, «як тепер роблять деякі народні депутати».

Робота над правками тривала і після перерви. Закінчили роботу на поправці № 2065. На четвер законотворцям залишилося пройти два десятки поправок.

Учора в парламенті оголосили про створення міжфракційного об’єднання «Незалежність та розвиток», яке очолив Сергій Рибалка.