Опалювальний сезон закінчився, а отримувачі субсидій сигналізують, що останнім часом їм надходять рахунки зі значними боргами. Природа цих боргів для них, нібито, є незрозумілою, оскільки за спожитий газ вони розраховуються вчасно. Люди побоюються, що через це втратять можливість отримувати субсидію. Утім, вже ні для кого не секрет, що незаконні донарахування в платіжках споживачів додаткових обсягів здійснюються облгазами групи Фірташа «за приведення природного газу до стандартних умов» — про це та про перевірки, ініційовані й проведені НКРЕКП, про штрафи, виставлені облгазам, розслідування АМКУ «Голос України» неодноразово інформував читачів.

І  ось нова інформація. На пропозицію Мінсоцполітики уряд ухвалив рішення: управлінням соціального захисту населення під час перепризначення у травні субсидій на новий рік не враховувати так звані «сумнівні» борги і не брати їх до уваги.

Більше того. На вимогу постанови Кабінету Міністрів України № 848 усі постачальники природного газу зобов’язані в травні надати місцевим управлінням соцзахисту інформацію щодо наявності простроченої заборгованості без зазначення нарахувань за так звані коефіцієнти. На основі цієї інформації і перепризначатиметься державна допомога.

Ще одна проблема, про яку поки що мовчать газові оператори, але вона обов’язково вирине і позначиться на кінцевій цифрі в наших платіжках. ТОВ «Дніпропетровськгаз збут» надіслав редакції прес-реліз, в якому йдеться про те, що підприємство отримує лише 2% з ціни на газ для населення.

«Незважаючи на те, що ціна на газ значно збільшилась, держава не квапиться переглядати тарифи для облгаззбутів, які організовують та забезпечує увесь комплекс послуг з постачання газу клієнтам. Це збір коштів за поставлений газ, ведення обліку розрахунків з кожним споживачем, організація роботи контакт-центру та центрів обслуговування, забезпечення функціонування онлайн-сервісів. Іншого джерела доходів, окрім торговельної надбавки, компанія не має», — повідомляє директор ТОВ «Дніпропетровськгаз збут» Тетяна Соболь.

При запровадженні монетизації субсидій кошти, в тому числі й за спожитий природний газ, зараховуються на облікові записи споживачів, Державний уповноважений банк планує утримувати 0,7% комісійної винагороди від загальної суми перерахованих коштів субсидій. Проте підприємство не має джерел для оплати цієї комісії, про що направило відповідний лист до Кабінету Міністрів України. Тож для виправлення даної ситуації необхідно визначитися із адекватним розміром та джерелом фінансування банківської комісії.

І  насамкінець — приємна газова новина. Незважаючи на значне падіння прибутку в 2018 році Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» і збільшення витрат на персонал і відповідні соціальні нарахування, амортизацію основних засобів і нематеріальних активів, Кабмін і «Нафтогаз» знайшли компромісну можливість з 1 травня знизити ціну на газ для населення на 30 копійок за 1 куб. м. Хотілося б більшого, але доведеться радіти й цьому! А от для промислових споживачів та установ, що фінансуються з державного бюджету, ціни на природний газ на травень підвищено. Також Кабмін зняв з порядку денного питання про звільнення Коболєва. Результати аудиту «Нафтогазу», в ході якого виявлено порушення, передані до Генпрокуратури України.

Фото: unian.ua