Українська співачка Руслана влаштувала арт-перформанс у переддень 33-х роковин Чорнобильської катастрофи. Символічно, що захід відбувся у зоні відчуження. Деталі дізнавалися на місці події.

Нагадаємо: Руслана є однією із 20 світових амбасадорів відновлюваної енергії. Як борець за поширення в суспільстві глобальних екологічних ідей, вона започаткувала дворічний проект «Sunrise of Renewable Energy» («Схід сонця відновлюваної енергії»). За словами співачки, перформанс «Чорнобиль: RE: start» є лише першим кроком на шляху популяризації ідеї відновлюваної енергетики за допомогою мистецтва.

«Ми заплатили таку ціну за енергію, що не зробити висновків просто не маємо права. Сьогодні тут, у Чорнобилі, ми не лише пам’ятаємо, вшановуємо загиблих і розуміємо трагедію. Ця акція — своєрідний заклик та підтримка тих світових рухів, які активно поширюють чисту енергію серед людей. І це тільки початок», — запевнила Руслана.

Захід почався покладанням квітів до пам’ятного меморіалу на знак вдячності ліквідаторам страшної аварії. Сцену розмістили біля стели «Янголу-сурмачу», що символізує зустріч трагічного минулого зі світлими надіями на майбутнє. Так, одягнені в траурні костюми учасники флешмобу повільно рушили вздовж Алеї покинутих сіл, по обидва боки якої — 162 таблички з назвами населених пунктів, яким судилося стати примарами. Минуле відійшло у вічність — натомість юнаки й дівчата в білому одязі, як символ нового покоління й незламної віри в щасливе майбутнє, піднялися на сцену ловити музичний ритм змін разом із Русланою.

Кульмінацією перформансу став рішучий заклик артистки почати еру чистої енергії. Руслана запевнила, що сонце, вітер, земля й вода — це не просто технології, а нова ідеологія майбутнього. І це майбутнє, за словами співачки, у руках молоді, яка нині активно піднімається на захист планети, що вже стало своєрідним трендом.

Про підтримку молодіжних ініціатив на вищому рівні вдалося дізнатися під час спілкування гостей заходу з пресою. Так, Іван Гайдуцький, представник Інституту глобальних трансформацій, повідомив про створення в Україні найбільшої платформи, що об’єднала й асоціації, і простих людей навколо боротьби за чисту енергію. В основі їхнього меседжу — мотивація жити довше й безпечніше.

Дуже символічно, що саме цього дня, 25 квітня, коли на сцені в Чорнобилі запалили сотні свічок на спомин про жертв масштабної трагедії, Верховна Рада України прийняла перший закон у сфері зеленої енергетики. Про це сказав президент асоціації «Українська воднева рада» Олександр Рєпкін. За його словами, відтепер країна перейде на новий рівень розвитку відновлюваної енергетики, а зелені тарифи замінить модель аукціонів, що дасть змогу визначати найменшу ціну на ресурси.

«Головна теза: зелену енергетику ми зможемо зробити дешевшою для кінцевого споживача та для нашої енергосистеми», — пояснив Рєпкін.

У свою чергу Руслана пообіцяла розгорнути масштабну інформаційну кампанію, об’їхати українські міста з творчими перформансами задля популяризації екологічних ідей у суспільстві.