Протидіяти випадкам агресії щодо вчителів дозволить ухвалення закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення захисту педагогічних, науково-педагогічних та наукових працівників» (реєстр. № 10214 від 10.04.2019 р.).

Його проект днями розглядали у профільному парламентському комітеті. Документ подано групою народних депутатів на чолі з Олександром Співаковським. За результатами обговорення комітет рекомендував парламенту прийняти законопроект за основу.

Його автори пропонують шляхом внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Закону України «Про освіту» запровадити додаткові гарантії педагогічним, науково-педагогічним та науковим працівникам щодо поваги до особистості, честі та гідності, справедливого і шанобливого ставлення до них з боку учасників освітнього процесу та інших осіб і запровадити адміністративну відповідальність за вчинення щодо таких осіб погроз, образ, переслідування, фізичного насильства. Вважають доцільним також передбачити адміністративну відповідальність за розпивання алкогольних, слабоалкогольних напоїв або вживання наркотичних засобів, психотропних речовин чи їх аналогів у закладах освіти.

«Школа справді не захищена від агресії», — констатував перший заступник голови Комітету з питань науки і освіти Олександр Співаковський і нагадав, що останнім часом випадки агресії щодо вчителів почастішали, зокрема з боку батьків. На думку ініціаторів законопроекту, його ухвалення сприятиме створенню безпечного освітнього середовища і дасть змогу підвищити захищеність і соціальний статус педагогічних, науково-педагогічних та наукових працівників.

«Школа має бути абсолютно безпечною зоною, — вважає Олександр Співаковський. — Не можна просто приходити й ображати вчителя. Хочете поскаржитися — йдіть до адміністрації, напишіть відповідну заяву».

Документ підтримали народні депутати України Ірина Костанкевич, Володимир Литвин та заступник міністра освіти Павло Хобзей, який висловив до нього кілька зауважень, що стосуються юридичної техніки.

В Україні колись престижна професія вчителя втратила свій статус, молодь не хоче йти працювати до школи, констатували учасники дискусії. Цьому «посприяли» й невисокі ставки, які мають педагогічні працівники. «У вчителя таке величезне навантаження, а зарплата більш як удвічі менша за зарплату поліцейського, — зазначив Олександр Співаковський. — Такі диспропорції призводять до негарних речей. До того, що ми будемо боротися з наслідками замість того, щоб усувати причини».

За словами Співаковського, нині зростає кількість судових вироків у справах про булінг. Таке поняття було запроваджено в нашому нормативному полі Законом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу (цькуванню)», ухваленим торік у грудні. Документ передбачає адміністративну відповідальність за цькування в закладах освіти, здійснених малолітніми чи неповнолітніми особами або щодо них. Він не передбачає відповідальності за цькування вчителів з боку батьків.