Днями київський міський голова Віталій Кличко побував на сміттєвому полігоні, що в Підгірцях. Він приїхав перевірити, як просувається реконструкція полігона, підготовка до рекультивації першої карти та встановлення потужностей для переробки фільтрату.

Варто зазначити, що такі заходи відбуваються в Україні вперше. Жоден із полігонів досі не було рекультивовано, фільтрат також ніде не переробляється.

На втілення проекту Київ витратить сотні мільйонів гривень. На реконструкцію вже перераховано 36 млн грн. Окремо перераховані кошти на закупівлю та встановлення очисних модулів.

Нині на полігоні працюють німецькі фахівці з компанії Rochem, що налагоджують переробку фільтрату на 80% води і 20% концентрату. Потужність переробки фільтрату на сьогодні — 550 кубічних метрів на добу. Чекає на підключення ще один модуль на 200 кубометрів на добу. Поки що концентрат зливають знову на полігон. Та, за словами заступника київського міського голови Петра Пантелеєва, столиця визначилася з технологією переробки концентрату і розглядає можливість закупівлі обладнання в США.

На запитання, скільки ще Київ розраховує возити відходи на полігон, Віталій Кличко відповів: якщо не буде форс-мажорів і зовнішніх факторів, за 4—5 років можна закрити його повністю. Саме стільки часу потрібно, щоб у Києві постали переробні заводи, або хоча б один, потужністю не менш як 450—500 тис. тонн на рік.

Наголошувалося також на тому, що аби створити переробну галузь, важливо вирішити питання з тарифами, бо за переробку відходів мають платити ті, хто їх продукує (якщо ми говоримо про ТПВ, то це — громадяни).

Утім, лише однією переробкою не обійтися. Українцям потрібно навчитися продукувати менше сміття. Для цього необхідна насамперед боротьба зі сміттям у головах. Треба застерігати від поліетиленових пакетів, менше купувати пластику. Одне слово, навчати, пояснювати, що зменшення продукування сміття, сортування та переробка — це необхідні кроки, якщо ми не хочемо жити на смітнику.

Фото: kiev.klichko.org