На знімку: Свято-Преображенський храм у Четвертні.

Фото з відкритих джерел.

У селі Четвертня, що на Волині, юрба вчинила розправу над двома літніми чоловіками, членами ініціативної групи з переходу місцевого храму під юрисдикцію Православної церкви України.

На зборах парафіян, які відбулися у вівторок 30 квітня в місцевому Будинку культури, мешканці села Четвертня Маневицького району проголосували за перехід до Православної церкви України. З отриманням Томосу громада села вирішила перейти до ПЦУ. У сусідніх селах Годомичі та Боровичі таке рішення прийняли дещо раніше.

А напередодні, 29 квітня, прихильники Московського патріархату організували збори у сільській церкві. Після служби тамтешній священик отець Серафим оголосив про початок зборів і попросив людей визначитися. Його підтримав благочинний отець Петро, який прибув на службу. Виступаючи, священнослужителі згадували, що з цього села вийшли у світ аж восьмеро священиків. Люди, мовляв, кажуть про особливу благодать у Четвертні.

Зазначимо: Свято-Преображенський храм тут збудували ще в 1600—1604 роках. В ті часи Четвертня була містечком, тут навіть діяв монастир.

Однак з-поміж присутніх того дня у храмі фактично не було прихильників переходу в ПЦУ. Тож 128 вірян, які прибули в церкву, проголосували за УПЦ МП, іще 42 подали письмові заяви про свій вибір на користь УПЦ МП.

Наступного дня, 30 квітня, громада Четвертні провела збори у Будинку культури. Там 257 селян проголосували за перехід до ПЦУ, було подано 150 письмових заяв. Таким чином, понад дві третини мирян хочуть бачити свій храм у Православній церкві України.

Після голосування учасники зборів пішли до хати священика, отця Серафима, щоб просити його бути разом із більшістю громади і перейти в ПЦУ, але його не було вдома.

Попри мирний перебіг обох зборів, події в Четвертні отримали неприємне продовження.

Після того як більшість вірян села проголосувала за перехід у ПЦУ, вночі під храмом сталася бійка. Прихильники УПЦ МП побили 64-річного Миколу Підвального і його ровесника Василя Довгана, які є членами ініціативної групи, що збирала підписи на підтримку ПЦУ, а ввечері вирішили глянути, чи все в порядку в храмі.

Як розповіла староста села Ольга Махновець, про те, що біля сільської церкви б’ють людей і чути крики, о пів на першу ночі 1 травня їй повідомила телефоном односельчанка.

— Ми прибігли до церкви, побачили там групу з приблизно 30 осіб. До мене тут же кинувся один чоловік із погрозами. Усі кричали. Там же, у натовпі під церквою, я побачила двох чоловіків, Миколу Підвального і Василя Довгана, уже побитих, із синцями.

Як на мене, це схоже на провокацію, бо всі події знімали неповнолітні на камери. На запитання, нащо вони це роблять, діти відповіли: їм так сказали батьки, щоб викласти потім в Інтернет. Батюшка викликав поліцію. Прихильники Московського патріархату запевняють, що хтось хотів пошкодити нібито їхнє майно. Хоч ці чоловіки не зривали замків, не чіпали дверей, вони просто сиділи на лавці під дзвіницею, — зазначає Ольга Махновець.

Як розповіла дружина Миколи Підвального Степанія, її чоловікові стало недобре, коли він повернувся вночі додому. Паморочилася голова і боліли ребра, тому вони звернулися до лікарів.

— Того дня в нас були збори в селі. Відбувалися вони спокійно, культурно. Громада зібралася і висловилася за перехід у ПЦУ. Мій чоловік дуже переймався церквою. Він входив до ініціативної групи за перехід у ПЦУ, збирав підписи. Увечері був неспокійний, непокоївся, чи не станеться чого. Сказав, що вийде покурити, а сам, очевидно, пішов до Василя Довгана. Той теж входив до цієї ж групи. Удвох вони вирішили пройтися увечері біля церкви, подивитися, чи не виносять чого з храму, бо ж різне вже чули з інших сіл. От і пішли. Зайшли ззаду через хвіртку, сіли на лавці під дзвіницею і балакали тихенько. Аж тут у ворота заходять люди. Здебільшого — родичі і батьки інших батюшок Московського патріархату (з нашого села кілька людей є священиками МП). Ці два старі чоловіки сидять, а ті їх стали бити, — бідкається Степанія Підвальна.

Нині Василь Довган та Микола Підвальний перебувають у Маневицькій центральній районній лікарні. В обох струс мозку, численні гематоми на обличчі, синці на тілі.

Оцінку події в Четвертні мають дати правоохоронці. Винні повинні бути покарані. Адже ніхто не має права вчиняти насильство над людьми. Тим паче — на нашій рідній землі.