В Україні завершено сівбу ранніх ярих зернових і зернобобових, повідомляє Мінагрополітики. У масштабах держави ярі пшениця та ячмінь, овес, горох займають 2,1 млн га — майже на 200 тис. га менше, ніж торік. Аграрії продовжують сіяти соняшник, кукурудзу, сою, гречку, просо та інші пізні культури. Сильні зливи і грози, що прокотилися країною, трохи пригальмували роботи на полях. Скажімо, на Хмельниччині лише за один день випала місячна норма опадів. Для деяких районів така кількість води принесла проблеми. Зокрема, в низці сіл Волочиського та Ізяславського районів бурхливі потоки змили на окремих ділянках верхній шар ґрунту, городи та присадибні ділянки замулило. Втішає лише те, що більшість тих площ ще не була засіяна, тож особливої шкоди велика вода не завдала.

Зате агрономів тішить така кількість вологи саме у цей період. На озимих полях рослини активно пішли в ріст, на засіяних — дружно з’являються сходи. Все це можна вважати запорукою доброго майбутнього врожаю. Адже кілька попередніх років травневі посухи заставляли похвилюватись, бо рослини пригнічувались у рості.

Втім, техніка довго не простоює. Верхній шар ґрунту швидко просихає і роботи продовжуються. Посівна йде за графіком. Приміром, у Хмельницькій області справились і з ранніми зерновими (вони зайняли площу більш як у 105 тис. га), і на бурякових плантаціях. Солодкі корені ростимуть на 27 тис. га. Це трохи менше, ніж торік, але так цукровари регулюють виробництво солодкого піску.

Завершується сівба соняшнику — на 128 тис. га насіння заправлене в ґрунт, роботи залишилось буквально на кілька днів. Майже на двох третинах площ від запланованого, а це понад 130 тис. га, впоралися із кукурудзою. Настав час і для сої: висіяно третину від наміченого, і це становить 61 тис. га.

Загалом у господарствах задоволені кліматичними умовами, що складаються цього сезону. М’яка зима і дощова весна вселяють добрі надії на великі врожаї.