або Про що говорили за закритими дверима

Фото зі сторінки Андрія ТЕТЕРУКА у Фейсбуці.

Офіційні результати президентських виборів в Україні оголошено та оприлюднено. За законом інавгурація новообраного глави держави має відбутися упродовж 30 днів після офіційного оголошення (опублікування) результатів виборів (тобто до 3 червня), згідно з якими перемогу в другому турі здобув Володимир Зеленський із результатом у понад 73 відсотки.



У Верховній Раді України відбулася за закритими дверима зустріч Володимира Зеленського з Головою Верховної Ради України Андрієм Парубієм та лідерами депутатських фракцій і груп. Прийшли не всі лідери, однак представники всіх фракцій і груп. Як розповіли після зустрічі депутати, були присутні також заступниці глави парламенту Ірина Геращенко та Оксана Сироїд, фракцію Блоку Петра Порошенка представляв народний депутат України Олександр Черненко, «Народний фронт» — перший заступник голови фракції Андрій Тетерук та Антон Геращенко, «Батьківщину» — Іван Крулько. Також на зустрічі були присутні голови фракцій: «Самопоміч» — Олег Березюк, «Опозиційний блок» — Вадим Новинський, співголова депутатської групи «Відродження» Віктор Бондар. Зустріч тривала без преси, опісля переможець президентських перегонів коротко поспілкувався з журналістами. Ще перед початком зустрічі В. Зеленський повідомив, що головною темою буде проведення інавгурації у стінах парламенту і запропонував дату — неділя 19 травня. Утім, рішення про дату (та і місце) інавгурації має схвалити Верховна Рада відповідною постановою.

 

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут

Уникнути «вакууму влади»

Володимир Зеленський у листі до Голови Верховної Ради України Андрія Парубія нагадав, що відповідно до ч.2 ст.165 Закону України «Про Регламент Верховної Ради України» дата і час проведення урочистого засідання Верховної Ради за погодженням з новообраним Президентом України визначаються рішенням Верховної Ради: «В умовах зовнішньої агресії для нашої країни надзвичайно важливо уникнути «вакууму влади» та забезпечити якнайшвидше набуття повноважень новообраним Президентом України. У зв’язку з цим, пропоную провести урочисте засідання Верховної Ради України для складення присяги на вірність Українському народові 19 травня 2019 року».

Напередодні, 3 травня, у Верховній Раді вже зареєстрували постанову про проведення інавгурації новообраного Президента України 19 травня 2019 року (реєстр. № 10270) о 10-й ранку, автором якої є позафракційний народний депутат України Сергій Міщенко.

За словами Першого заступника Голови Верховної Ради Ірини Геращенко: «В цілому зустріч пройшла в конструктивній атмосфері. Під час зустрічі колеги з інших фракцій порушували питання ставлення новообраного президента до виборчої системи (мажоритарка чи списки), можливостей розпуску парламенту, законів про імпічмент і ТСК, інше. Я зосередилася на ключовій для мене темі зовнішньої політики і зовнішньої агресії РФ проти України. Наголосила, що вже першим викликом для новообраної команди стане червень, коли в ЄС будуть дискусії щодо продовження санкцій і важливо добитися їх пролонгації». А в ефірі телеканалу «Прямий» І. Геращенко заявила: «Я переконана, що Верховна Рада оперативно прийме постанову про призначення дати інавгурації». Наступний тиждень — з 14 по 17 травня — у парламенті буде пленарним.

Перше знайомство

Зустріч із представниками фракцій Володимир Зеленський охарактеризував журналістам так: «Це було перше знайомство. Немає ніяких тісних взаємовідносин, про це рано говорити».

На запитання щодо можливості дочасного розпуску Верховної Ради В. Зеленський відповів, що говорити про це ще зарано, оскільки повноважень президента він ще не має.

Депутати, котрі були присутні на зустрічі, опісля розповіли журналістами, що лунала також пропозиція провести інавгурацію 28 травня. Однак конкретних домовленостей досягнуто не було і вирішили, що представники фракцій обговорять пропозицію про 19 травня у своїх політсилах. Голова Верховної Ради Андрій Парубій заявив: якщо Рада буде проти 19 травня, він готовий внести своїм поданням пропозицію про 28 травня.

«Обговорювались різні можливі дати, 19 та 28 травня, і навіть 1 червня, — зазначив перший заступник голови фракції «Народний фронт» Андрій Тетерук. — 13 травня відбудеться засідання фракції, на якому ми обговоримо найкращу дату проведення інавгурації президента України і проголосуємо за постанову ВР, яка визначатиме дату, вже у вівторок, 14 травня». Водночас  А. Тетерук заявив, що фракція «Народний фронт» підтримає всі пропозиції новообраного Президента України, які будуть спрямовані на посилення безпеки в державі та забезпечать продовження курсу на євроатлантичну інтеграцію країни. «Ми поважаємо вибір українського народу, всі пропозиції, які посилюватимуть сектор безпеки, враховуючи загрози та агресію Росії, ми готові розглядати і підтримувати. Це саме стосується і дій щодо набуття членства в ЄС та НАТО. Ми над цим якісно працювали п’ять років, і ця робота має тільки посилюватись».

«У даті 19 травня не бачу жодної проблеми чи загрози, бачу тільки переваги», — зазначив у коментарі журналістам глава фракції «Самопоміч» Олег Березюк. — Є позитивний момент — те, що новообраний президент особисто прийшов до Верховної Ради і особисто зустрічався з керівниками фракцій, обговорюючи питання — це нове в історії українського парламентаризму».

Голова фракції «Опоблок» Вадим Новинський у свою чергу повідомив, що до ранку 14 травня депутатські фракції і групи визначаться, чи згодні вони підтримати пропозицію Зеленського про проведення інавгурації 19 травня. «Усі взяли до уваги цю дату. Кожен представник фракції пообіцяв, що 13 ввечері або 14 вранці на фракціях буде прийнято рішення і 14 травня постанову про призначення дати інавгурації президента України буде проголосовано в залі Верховної Ради», - повідомив він.

Лідер фракції «Радикальної партії» Олег Ляшко написав на своїй сторінці у Фейсбуці, що на зустріч із Зеленським не пішов, бо питання інавгурації його «не цікавить». «Головна тема нашої майбутньої особистої розмови — це не дата інавгурації, а три ключових питання: як він відновить мир в Україні; як він відновить економіку; як він подолає бідність українців. Інші питання мене не цікавлять», — заявив Ляшко.

Скорботна дата?

Як тільки пролунала пропозиція Володимира Зеленського про проведення інавгурації Президента 19 травня, інші політики йому одразу нагадали: у цей день в Україні вшановуватимуть пам’ять жертв політичних репресій. «Я точно не буду підтримувати призначення інавгурації на 19 травня. І не тільки тому, що це День пам’яті жертв політичних репресій. А призначати урочисті заходи на скорботний день — це цинічне знущання над пам’яттю невинно загиблих українців», — заявив народний депутат України із фракції БПП, голова Запорізької обласної організації Всеукраїнського товариства «Просвіта» Ігор Артюшенко.

Директор Інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович звернувся до Володимира Зеленського у коментарі до його посту щодо інавгурації у Фейсбуці: «19 травня вкрай невдала дата для інавгурації — це День пам’яті жертв політичних репресій, визначений Указом Президента в 2007 році. Тобто це траурний день, в який проводяться жалобні заходи по всій Україні, обмежено розважальні заходи та розважальне мовлення на ТБ».

Народний депутат від Радикальної партії Ігор Мосійчук додав свій коментар: «Інавгурацію можна провести 18 травня чи 20. У всі дні, окрім 19. 19 травня — День пам’яті жертв політичних репресій! Вас підставили з датою».

Однак нагадаємо: рішення про дату (і місце) проведення інавгурації новообраного Президента України прийматиме Верховна Рада, для ухвалення рішення необхідно як мінімум 226 голосів.

Факт

Згідно з офіційними результатами виборів Президента України переміг Володимир Зеленський із результатом 73,22%, Петро Порошенко набрав 24,45%.

P. S. У прес-службі В. Зеленського також повідомили, що переможець президентських виборів провів ще низку зустрічей: зокрема, із релігійними діячами — з Патріархом Філаретом, Предстоятелем Православної церкви України митрополитом Епіфанієм, главою УПЦ МП митрополитом Онуфрієм, із духовними лідерами мусульман України.

Володимир Зеленський наголосив, що його стратегія — «не на словах, а на ділі об’єднати країну, адже єдність — це запорука сили». «Я закликаю представників різних релігій і релігійних конфесій підтримати нас із цією ініціативою — розпочати діалог з українцями, які сьогодні перебувають на тимчасово окупованих територіях. Ми вважаємо, що це перший можливий крок для повернення їх додому, до України», — зазначив Володимир Зеленський.