«В Україні впродовж 2018 року не було зафіксовано жодного випадку антисемітського насильства, як і за 2017 рік, і ми можемо цим пишатися. На жаль, ми маємо сьогодні певні прояви вандалізму певного антисемітського спрямування, але й вони зменшуються. Вони належним чином розслідуються і розглядаються в судовому порядку», — заявив віце-прем’єр-міністр Павло Розенко під час Першого Київського єврейського форуму, який офіційно відкрився учора.

«За нашими оцінками, понад 120 тисяч євреїв і осіб з єврейським корінням сьогодні живуть в Україні. Безумовно, одним з пріоритетів нашої держави є забезпечення всіх етнічних груп, громад, зокрема єврейської, всіма необхідними умовами їх розвитку», — сказав П. Розенко.

Зі вступною промовою виступив Борис Ложкін, президент Єврейської конфедерації України, яка є організатором заходу. Також у роботі форуму взяли участь міністр закордонних справ Павло Клімкін, глави МВС і СБУ Арсен Аваков та Василь Грицак, генпрокурор Юрій Луценко тощо. Програмою форуму передбачено виступ прем’єр-міністра Володимира Гройсмана. Для участі в форумі до Києва прибули ключові лідери єврейського світу, спецпосланник США з питань моніторингу та боротьби з антисемітизмом Елан Карр, представники Ізраїлю, США, Канади та європейський країн.

Головні теми для обговорення на форумі — зростання антисемітизму, захист прав національних меншин, відносини між Україною та Ізраїлем, важливість і методи збереження історичної пам’яті та культурної ідентичності, безпека єврейських громад та багато іншого.

Фото: radiosvoboda.org