У Києві, у неділю, 5 травня, кілька сотень учених, одягнених у лабораторні халати, костюми та шапочки з фольги, разом з родинами і дітьми провели масштабну вуличну акцію-виставу «Марш за науку». З гаслами «Сьогодні наука — завтра технології», «Наука — це магія, яка працює», «Зупинимо відтік мізків» вони пройшли від парку Тараса Шевченка Хрещатиком до Майдану Незалежності. Ця публічна акція — частина глобальної ініціативи March for Science, започаткованої 2017 року у Вашингтоні вченими та популяризаторами науки з метою підтримання наукової спільноти. Тоді до флешмобу приєдналося понад 600 міст у всьому світі. У Європі головними гаслами акції були обстоювання політики, заснованої на фактах, боротьба з псевдонаукою, відмова від принципів «постправди». Цьогоріч на пострадянському просторі участь у міжнародній публічній акції взяли Київ, Львів, Таллінн і Казань.

Як зазначили організатори маршу, вони вийшли на вулицю, щоб нагадати: «Україна — не бананова республіка! У нас є розумні люди, науковці, розробники та наукова школа світового рівня. Уже кілька років поспіль українські науковці чекають від уряду повноцінного запуску Національного фонду досліджень». «НФД — установа нового типу, яка даватиме гроші справжнім ученим та найкращим лабораторіям через прозорий конкурс під контролем топових українських науковців», — наголошують учасники флешмобу. Вони зазначають, попри те, що наука виробляє публічні блага, фінансування галузі є неприйнятно недостатнім. Учені звертають увагу на поширення нівелювання знання на користь міфу та маніпуляцій задля досягнення політичних цілей. «Погіршується ситуація з урахуванням знань, отриманих науковцями, під час розробки політичних рішень. Політичному або суспільному лідеру достатньо сказати: я в це не вірю. І ухвалювати рішення, що є руйнівними для всього людства». Учасники маршу зазначають, що діалог між науковцями і суспільством зараз важливий як ніколи, а спільний вплив на політиків є питанням не лише сталого розвитку людства, а й його виживання як виду.

Ще одна мета вуличного перформансу, що відбувся на центральних вулицях столиці, — утвердження критичного мислення та боротьба із псевдонаукою. З гаслом «Не годуй хижаків» учасники маршу протестували проти купівлі-продажу курсових, дипломних, дисертацій та плагіату в наукових роботах, зокрема «людей, які обіймають високі посади в державному апараті». Активісти наголошують, що існують «цілі плеяди псевдовчених, які чинять злочин проти науки».

Серед питань, які учасники маршу поставили перед суспільством, зокрема, що експортуватиме Україна в найближчі роки — ракетні двигуни чи соняшникове насіння, чим захищатиметься від російської агресії — кулеметом Дегтярьова чи бойовими роботами й ударними дронами. І чим пишатиметься держава в недалекому майбутньому — місячною космічною станцією чи найбільшим вареником у світі? Саме вареник і став символом акції, якому її учасники присвоїли звання «Гордість України 2030» та намагалися запустити його з Майдану Незалежності в космос (на знімку). Цей перформанс ще раз нагадав, що сильної економіки й майбутнього в держави без розвитку науки немає.

Фото з відкритих джерел.