З 1 по 5 травня на україно-польському кордоні діяв тимчасовий пішохідний перехід у межах Закарпатської області та Підкарпатського воєводства. Урочисто відкрили його керівники двох сусідніх регіонів з нагоди 15-річчя вступу Польщі до Євросоюзу (див. «Голос України» за 3 травня).

За п’ять днів скористалися можливістю потрапити в сусідню країну 2784 рази (1397 — до України і 1387 — до Польщі). Цікаво, що громадян Польщі серед подорожуючих було вдвічі більше, ніж громадян України. Перші 963 рази заходили в Україну і 951 раз поверталися додому. Українці ж перетинали кордон 421 і 422 рази відповідно.

Були серед тих, повідомляють з ОДА, хто перетинав кордон у тимчасовому пункті пропуску «Лубня — Волосате», також громадяни Німеччини, США, Чехії, Словаччини, Італії, Білорусі, Швейцарії та Угорщини.

Ці факти свідчать, що тут потрібен стаціонарний міжнародний цілодобовий КПП. І не лише пішохідний, а й автомобільний. Тоді б закарпатці не їздили до Польщі через Словаччину або Львівську область. Адже це залишки «совка», коли є спільний кордон, а об’їжджати треба за тридев’ять земель. Тим паче зараз, коли ділові й культурні зв’язки між двома регіонами сусідніх держав інтенсивно розвиваються.

Ужгород.