Традиційно в першій декаді травня, на яку припадає чимало вихідних та святкових днів, мешканці Хмельниччини, які мають городи, дачні чи присадибні ділянки, беруться за посадку картоплі. Як з гумором зауважують, цілими родинами виходять на свято праці. Та цьогоріч дощі й грози поламали всі плани. Травень розпочався зі зливи, під час якої кількість опадів наблизилась до місячної норми.

Після того циклони, змінюючи один одного, щедро поливають землю дощами. Як прогнозують синоптики, до кінця травня в області випаде двомісячна норма. Попри те, що на весняні дощі завжди очікують, бо саме вони дають добрий старт для посіяних та висаджених рослин, на нинішню «щедрість» природи більшість господарів не сподівалась. Адже кілька попередніх років усі скаржились на весняну посуху і недостатність вологи у ґрунті. Щоб її «вхопити», дехто почав роботи на своїх ділянках дуже рано — ще у березні — на початку квітня. І вони не прогадали.

Бо хоча тепер вологи аж через край, зайти у город, а тим більше копати, садити та сіяти — доволі проблематично. Скористатися народною мудрістю: посієш у грязь — будеш князь, не так вже й просто. Тому масова посадка картоплі відтягується у часі. І це при тому, що ранні посадки вже рясно зеленіють.

Чим обернеться така ситуація для майбутнього врожаю, поки що прогнозувати важко. Але досвідчені агрономи закликають не панікувати. Говорять навіть про те, що незалежно від строків посадки копатимуть бульбу всі майже одночасно. Щоправда, якість врожаю може виявитися різною.

А ще варто пам’ятати, що холодна і вогка погода призводить до розвитку усіляких хвороб на грядках і в садах. Тому фахівці радять з особливою увагою підійти до відбору насіння. Зокрема, перед посадкою картоплі переконатися, що вона нічим не уражена.

Одна з найнебезпечніших напастей — бура гниль. Її ознаки виявляються вже на початку формування бульб. Рослини передчасно в’януть, листя жовтіє, а стебло чорніє. На картоплині симптоми гнилі непомітні, однак на зрізі можна побачити сіро-білий колір. Під час зберігання уражені бульби гниють, виділяючи неприємний запах.

Щоб запобігти хворобам і підвищити стійкість насіння до бактеріозів, варто озеленити бульби, виставивши їх на сонце. Під дією світла утворюється алкалоїд соланін, який допомагає кращому зберіганню, захищає від грибних і бактеріальних уражень, а також і від шкідників.

Щодо останніх, то холод і дощі дещо зупинили їх розвиток, і це на руку садівникам та городникам.

Хоча ділянки ще не засаджені, на них вже буяють бур’яни. Тож за сапку варто братись раніше, ніж за лопату. Бо бур’яни не тільки захаращують городи, а ще й є своєрідними розплідниками різних хвороб.

Звичайно, до городніх робіт можна буде стати, коли вщухнуть зливи. Але синоптичні прогнози говорять про інше: ледь не до кінця місяця з різною силою дощитиме. Тож городникам доведеться проходити поміж краплями і користуватися буквально кожною погожою годиною.

До речі

Понад 99 відсотків картоплі вирощується саме у домашніх господарствах. А з огляду на те, що вона залишається одним з найдоступніших продуктів, зрозуміла пильна турбота саме про цю культуру.