У «команді Зe» пропонують законодавчі новації

Що ближче до інавгурації переможця президентських виборів Володимира Зеленського, то більше з’являється інформації про законодавчі новації новообраного Президента та його команди. Зокрема, про зміни в податковому законодавстві.

Експерт «команди Зе» з правового регулювання економіки та публічних фінансів Данило Гетманцев в інтерв’ю виданню «Новое время» назвав основні пріоритети податкової політики адміністрації новобраного Президента. Зокрема, запровадити податок на виведений капітал, спрощення системи оподаткування та її діджиталізація (тобто переведення в електронну форму), реформа фіскальних органів та оподаткування доходів громадян, податкова амністія. Щоб реалізувати ці грандіозні плани, планують внести до парламенту, як президентську законодавчу ініціативу, декілька законопроектів, зокрема, про податок на виведений капітал, про податкову амністію капіталів, про службу фінансових розслідувань, про податкову прозорість, про декриміналізацію фіктивного підприємництва, про імплементацію в законодавство України плану BEPS (план заходів щодо протидії розмивання податкової бази і виведення прибутку з-під оподаткування), а також про внесення змін до законів України через ратифікацію FATCA (закон про оподаткування іноземних рахунків, ухвалений у США у 2010 році) та угод про міжнародний обмін податковою інформацією.

Щодо законопроекту про запровадження в Україні загального декларування доходів громадян Данило Гетманцев в інтерв’ю виданню «Цензор. нет» заявив: «Загальне декларування — це та фішка, яка дасть змогу нам підходити по-європейськи до питання. Не тільки вимагати від держави, а й від себе». Водночас експерт наголосив, що не чіпатимуть тих, хто отримує доходи тільки від держави, — непрацюючих пенсіонерів і бюджетників. А чиновники вже заповнюють е-декларації. Експерт наводить у приклад досвід Аргентини, де у 2016 році новий президент Маурісіо Макрі провів амністію капіталу, що «дало змогу вивести на світ божий 117 мільярдів доларів не тільки в грошах, а й в інших активах». «Адже амністувати потрібно не тільки капітал, але й, скажімо, нерухомість, яка є в Україні та за кордоном, інші цінності», — додав радник Зеленського. Водночас він уточнив, що проектом закону передбачається, що «на доходи, отримані злочинним шляхом, амністія не поширюється». «І якщо якийсь умовний корупціонер скористається амністією, а потім буде доведено, що він є злочинцем, гроші будуть конфісковані. За Кримінальним кодексом», — резюмував Данило Гетманцев.

Загальне декларування буде електронним, — пропонують у «команді Зе». І воно має стати наступним кроком після податкової амністії капіталів. Водночас пропонують можливість, як альтернативу — породинне оподаткування доходів, а також обіцяють податкові знижки з огляду на доходи платника податку та витрати впродовж року. Однак найбільше суперечок викликає те, що пропонують не лише запровадити обов’язкове декларування доходів та майна для всіх громадян, а й змусити їх сплатити певний новий податок (наразі кажуть про ставку 5 відсотків). Тобто декларація, яку хоч і називають «нульовою», насправді такою може не бути. Однак це ще дискусійна тема.

Стежити за оподаткуванням великого бізнесу, як написав Д. Гетманцев на своїй сторінці у Фейсбуці, пропонують «через автоматичний обмін податковою інформацією, імплементацію до законодавства України плану BEPS, трансферне ціноутворення, реальні зміни на митниці, відповідальність за незаконне збагачення» тощо. Українських заробітчан, громадян, котрі працюють за кордоном, радник Зеленського пропонує не зобов’язувати декларувати доходи, оскільки вони сплачували податки в іншій державі.

Новопризначений глава Державної фіскальної служби Сергій Верланов у коментарі журналістам заявив, що підтримує ідею загальнообов’язкового декларування доходів всіма українцями. «Щодо адміністративної складової, то ми зробимо все можливе з великим акцентом на діджиталізацію, на електронний сервіс, щоб це (загальне декларування. — Ред.) пройшло якомога безболісніше для всіх громадян», — сказав Верланов. За його словами, проведення загальнообов’язкового декларування має стати «нульовою точкою», яка дасть можливість суспільству рухатися далі. У ДФС планують реалізувати цю ідею за допомогою електронного кабінету платника податків, доступ до якого отримає кожен громадянин.

Народний депутат України, представник Кабінету Міністрів у Верховній Раді Вадим Денисенко досить критично відреагував на ідею запровадження обов’язкового е-декларування для всіх громадян. «Ідея нової команди Зеленського ввести обов’язкове е-декларування для абсолютно всіх 45 мільйонів громадян України не приведе до зниження рівня корупції в державі. Такий крок може призвести виключно до вибіркового правосуддя», — заявив В. Денисенко у своєму блозі у Фейсбуці. За його словами, в Росії три амністії капіталу, що відбулися впродовж останніх 20 років, не привели до зниження високого рівня корупції, а тільки — до вибіркового правосуддя. Щодо Аргентини, яку ставлять за приклад у «команді Зе», парламентарій нагадав, що до економічних успіхів це не привело. Адже Аргентина вдруге за 10 років опинилася в дефолті. За словами В. Денисенка, запровадження обов’язкового е-декларування для всіх громадян може бути лише завершальним кроком у реформуванні фіскальної, податкової та митної сфер: «Спочатку необхідно провести повну фіскалізацію, щоб було зрозуміло, як товар потрапив до країни та як він опинився у продажу; потрібно вирішити питання трансфертного ціноутворення. Ці два кроки дадуть змогу збільшити бюджет без будь яких е-декларацій на 25—30 відсотків. Третій крок — перемогти контрабандне лобі і встановити сканери на митницях. Реально запустити банківську систему... Після того, як усі ми будемо розуміти, як розвиватиметься економіка, можна буде говорити і про амністію капіталів, і про обов’язкове е-декларування», — вважає парламентарій.

Розпочинати треба не з тотальної сплати податків, а з податкової амністії, — вважає політичний оглядач Віталій Портников. «Я б уточнив, що найважливіше — це навіть не декларування, а сплата податків. Але умови для такої сплати податків зобов’язана створити сама влада», — написав він у колонці на «Еспресо». Водночас експерт відзначив, що для чиновників податкова амністія вже фактично відбулася — завдяки скасуванню статті про незаконне збагачення. «А тепер прийшла черга решти українців — із тією лише різницею, що має бути виключений публічний доступ до «нульової» декларації. Податкова амністія повинна стати угодою громадянина і держави. І першим кроком до створення суспільства дисциплінованих платників податків», — вважає В. Портников.

У команді Зеленського виступили ще з однією податковою законодавчою ініціативою — списати фізособам-підприємцям заборгованість за єдиним соціальним внеском, яка станом на 1 січня 2019 року становить 7,4 мільярда гривень. Адже згідно із Законом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України», який набув чинності у грудні 2016 року, навіть непрацюючі «сплячі» ФОПи за відсутності господарської діяльності мають сплачувати єдиний соціальний внесок на рівні мінімального страхового внеску. Однак перед внесенням законопроекту до Верховної Ради (як президентської ініціативи) пообіцяли провести громадське обговорення.

Факт

За даними ДФС, в Україні на обліку перебувають понад 40 мільйонів платників податків. Наразі користувачами «електронного кабінету» ДФС є майже 10 мільйонів осіб.