Зокрема, аграрії області повністю впоралися з ранніми зерновими та зернобобовими, які загалом займають 115,1 тис. га. В тому числі, 3,7 тис. га — яра пшениця, 93,9 тис. — ячмінь, 13,8 тис. га — горох. Завершено також сівбу цукрових буряків — солодкі корені під урожай —2019 зростають на 26,9 тис. га.

Однак темпи робіт, особливо на сівбі пізніх культур, істотно уповільнила прохолодна дощова погода, яка «підмочила» посівну в квітні й на початку травня.

Хоча за традицією останніх років саме пізні культури мають дати основний вал урожаю, зокрема й зернового. Як і раніше, «господарями» полів на Полтавщині залишатимуться кукурудза, соняшник і соя. Кукурудза на зерно тут уже займає понад 351,1 тис. гектарів, що становить 62 відсотки до плану. Водночас сівба соняшнику в регіоні завершується. Найменше порівняно з прогнозованими показниками поки що посіяли сої.

При цьому фахівці департаменту агропромислового розвитку ОДА стверджують, що оптимальні строки для весняної сівби не закінчилися, тож у сільгоспвиробників області ще є можливості «вписатися» в них. За оптимістичними прогнозами, з кукурудзою та соєю аграрії краю можуть упоратися і, власне, завершити посівну до 20 травня. Та тільки за умов, якщо темпи робіт знову не пригальмують дощі.

Матеріально-технічними ресурсами на посівну хлібороби регіону в основному забезпечені. Засобами захисту рослин і міндобривами — на 100 й більше відсотків, бензином та дизпаливом — відповідно на 89 і 77 від-сотків. А загалом нинішній комплекс весняних робіт у полі на Полтавщині, за попередніми розрахунками, обійдеться їх виконавцям у суму, яка перевищить 9 мільярдів гривень.

Полтавська область.