Пенсійний фонд України на своїй сторінці у Facebook повідомляє, що у квітні пенсію отримували мало не 11,5 мільйона пенсіонерів, а середній розмір пенсії в Україні від початку 2019 року збільшився на 253,38 гривні.

Середній розмір пенсій в Україні — 2899,04 гривні. А за результатами дослідження Національної ради економічного розвитку про те, як зростали середні пенсії в регіонах України з 2018 року до 2019 року, маємо таку картину.

Ось п’ять регіонів, де найбільше зріс середній розмір пенсії: Київ — на 18,4%; Луганська область — на 17,2%; Донеччина — на 16,1%; Київська область — на 15,9%; Одещина — на 15,8%.

Найменшими темпами середній показник пенсії зростав на Тернопільщині — на 12,5%; Буковині — на 12,8%; Волині, Закарпатті й Рівненщині — на 13%. До слова, з 1 березня 2019 року уряд вперше за останні п’ять років зробив перерахунок пенсій. Пенсія зросла для всіх, хто її отримує, на 17-18%.

Підсумуємо. В Україні розмір середньої пенсії майже досяг рівня в 3 тис. грн, і найбільші пенсійні виплати, майже 4 тис. грн, отримують кияни. Проте деякі українці, які мають особливі права, претендують на 40 тис. грн, що для абсолютної більшості громадян на заслуженому відпочинку практично неможливо.

Нині найвищі пенсії в Україні отримують судді у відставці та колишні народні депутати, пенсія яких може бути більш як 20 тис. грн на місяць.

Зазначимо, що в Україні поки діє обмеження на те, що ніхто не має права отримувати пенсію вищу за 10 прожиткових мінімумів, однак судді відстояли право на «космічні» пенсії. У підсумку колишні служителі Феміди в середньому зараз отримують трохи більше 44 тис. грн.

Станом на початок 2019-го кількість суддів на пенсії становила майже 140 тисяч осіб, що дорівнює 1,2% від загальної кількості українських пенсіонерів.

Також, згідно з даними Пенсійного фонду, на 20 тис. стало більше людей, які отримують пенсійні виплати понад 10 тис. грн.

Розрахунковий період в чотири тижні, що в минулому році було встановлено мобільними операторами в своїх тарифних планах, суперечить логіці законодавства. Про це заявила Уповноважений Антимонопольного комітету України (АМКУ) Марія Процишен.

«Щодо справ, відкритих за статтею 1 ЗУ «Про захист від недобросовісної конкуренції». Моя позиція залишилася незмінною. Я маю абсолютно глибоке переконання, що споживачеві для того, щоб мати можливість порівняти ціни і прийняти рішення про більш вигідному для нього тарифному плані, потрібно мати єдиний розрахунковий період — місяць. Так само як вартість за голосову телефонію встановлюється за хвилину (навіть якщо тарифікується посекундно). На цьому і базуються позиції законодавства, яким встановлено розрахунковий період — місяць», — підкреслила Процишен.

Уповноважена АМКУ зазначила, що в рамках місячного розрахункового періоду оператор за необхідності може змінювати тарифи, наповненість тарифного плану — перелік (пакет) послуг, термін їх дії. Але не розрахунковий період.

За словами Процишен, після порушення АМКУ справи спостерігається тенденція до повернення мобільних операторів до місячної тарифікації, що додатково свідчить про ознаки порушення під час встановлення 4-тижневої тарифікації.

«Виходячи з того, що ознаки порушення у встановленні 4-тижневої тарифікації, на мою думку, існують, а також беручи до уваги перші імпульси з повернення до місячної тарифікації, вважаю за доцільне надати всім операторам мобільного зв’язку обов’язкові для розгляду рекомендації (з чітко встановленим терміном для виконання) про припинення дій, які містять ознаки порушення. Фінальне рішення прийматиме АМКУ на своєму засіданні», — повідомила вона.

Схоже, помалу, але крига скресає.

І наостанок. ПАТ «Укрзалізниця» вирішила запустити тандем-експрес до аеропорту «Бориспіль», зважаючи на популярність маршруту. Про це повідомляє прес-служба залізниці.

«Є попит — є пропозиція! Тандем-експрес!.. У пікові години — регулярні здвоєні потяги Kyiv Boryspil Express», — йдеться в повідомленні.

Тандем-експрес курсує з Києва — о 17:00, а з «Борисполя» — о 17:41.

Зазначається, що експресом уже скористалися 300 тисяч пасажирів.