Міністр охорони здоров’я Німеччини Йенс Шпан запропонував новий законопроект про вакцинацію від кору. Цьому передували напружені дискусії у суспільстві про те, чи щеплення проти цієї інфекції має бути обов’язковим?

В інтерв’ю виданню Bild am Sonntag, міністр заявив, що, крім інших рішучих заходів з боротьби проти цієї інфекційної хвороби, він має намір жорстко карати громадян, котрі свідомо відмовляються робити щеплення не тільки собі, а й власним дітям. Таких у ФРН налічується понад 600 тисяч.

Також на сайті Міністерства охорони здоров’я розміщена статистика: дитячі садки та школи країни відвідує 361 тисяча дітей, не прищеплених від кору. Більш того, 200 тисяч працівників лікарень та інших медичних закладів уникають цієї процедури.

Тому до 2020 року плановано зробити вакцинацію від кору неодмінною. До кінця липня наступного року батьки будуть зобов’язані надавати календар щеплень для зарахування дітей у школу чи в садок. Так само це має стосунок до працівників шкіл, дитячих садків, усіх, хто контактує з пацієнтами лікарень, закладів із догляду за хворими чи людьми похилого віку.

Якщо ж наступного року будь-хто відмовиться від вакцинації без належних медичних для того підстав, то такі підлягатимуть штрафу: неслухам доведеться сплатити по 2500 євро.

За даними інституту Роберта Коха, у Німеччині цього року на кір захворіло майже 300 осіб. Оскільки добровільне щеплення виявилося неефективним, то міністр пообіцяв ужити радикально-примусових заходів, зробивши його обов’язковим для всіх, передусім для дітей. На його переконання, лише такий підхід сприятиме запобіганню поширення цієї інфекції.

Берлін.