На знімку: майже 200 віруючих УПЦ(МП) молилися під стінами Спасо-Преображенського храму разом зі п’ятдесятьма священиками, в цей час зсередини храму долинали молитовні голоси православних ПЦУ.

Фото з сайту 20 хвилин. Вінниця.

Протистояння у Вінниці між віруючими Православної церкви України (ПЦУ) і Української православної церкви (Московського патріархату) (УПЦ МП) обмежилося тільки... молитвами: одні проводили її у храмі, інші — під храмом.

Майже 50 священиків УПЦ (МП) зібралися вранці у вівторок, 14 травня ц. р., біля стін Спасо-Преображенського собору у центрі Вінниці. Разом з ними прибули приблизно 200 віруючих. Вони тримали плакати з написами про заперечення ПЦУ. В цей час у храмі тривала служба віруючих новоствореної церкви.

Поліція, міцної статури чоловіки у камуфляжному і цивільному вбранні теж перебували поруч. Напередодні в соцмережах повідомлялося, що представники УПЦ (МП) планують вчинити дії щодо повернення Спасо-Преображенського собору силовим методом.

— Сьогодні день пам’яті мученика Макарія, поруч з храмом могила колишнього Митрополита Вінницького Макарія, тому ми прийшли помолитися, — розповів прес-секретар Вінницької єпархії УПЦ (МП) Володимир Пучков. — Змушені робити це на вулиці під стінами, бо собор захопили прибічники ПЦУ. Жодних провокацій не маємо наміру вчиняти.

Ні під час служби, ні по її завершенні, жодних провокацій між двома протилежними «таборами» віруючих не було зафіксовано.

Нагадаємо, прихожани Спасо-Преображенського собору першими в області перейшли до новоствореної ПЦУ. Сталося це 16 грудня 2018-го. Після завершення богослужіння Митрополит Вінницький і Барський Симеон розповів присутнім про свою участь в Об’єднавчому соборі в Києві, на якому створено Православну церкву України. Відтак повідомив, що відтепер, тобто з 16 грудня 2018-го, Спасо-Преображенський храм переходить до ПЦУ.