Покарання штрафним ізолятором та відмова в медичній допомозі

Український політв’язень Олександр Кольченко, якого утримують у виправній колонії № 6 в російському Копейську (Челябінська область), святкові дні (з 30 квітня по 10 травня) провів у штрафному ізоляторі. Про це повідомила російська правозахисниця Тетяна Щур, передає Укрінформ. За її інформацією, Кольченко почувається нормально, настрій хороший.

Правозахисниця розповіла, що причиною останнього поміщення Кольченка в ШІЗО було нібито використання ним «нецензурної лексики». Притому, що, за її словами, «Саша взагалі ніколи її не використовує». Тетяна Щур нагадала: найперше поміщення Кольченка в ШІЗО теж було з цієї причини, а також за вживання жаргону — замість слова «общежитие» він сказав «барак».

Іншого українського політв’язня Володимира Балуха, якого утримують у колонії у Тверській області, систематично відправляють у штрафний ізолятор для того, щоб виключити його умовно-дострокове звільнення.

«Для того щоб виключити умовно-дострокове звільнення Балуха, потрібно представити його злісним порушником порядку. Помістивши його в ШІЗО на термін понад місяць — я думаю, що його продовжуватимуть там тримати принаймні до 19 травня. У характеристиці напишуть, що він злісний порушник і УДЗ йому не рекомендовано», — прокоментувала «Крим.Реалії» його адвокат Ольга Дінзе. За попередньою інформацією, Володимир може претендувати на УДЗ в липні цього року.

Адвокат зазначила, що самопочуття її підзахисного «дуже погане і емоційно, і фізично». Він написав заяву адміністрації колонії, щоб до нього для попереднього огляду допустили цивільного лікаря, на якому наполягає захист. У зв’язку з тривалим, упродовж місяця, перебуванням Балуха в ШІЗО, у нього сильно набрякли ноги, болять суглоби і кістки. При цьому лікарі колонії жодної медичної допомоги політв’язню не надають. За його словами, у камері ШІЗО дуже холодно. «Його постійно трусить, кінцівки німіють від холоду», — додає Дінзе.

За інформацією правозахисників, цього разу українець повинен вийти із ШІЗО 19 травня. Про це повідомила адміністрація колонії.