На останньому його засіданні було розглянуто питання про зниження ПДВ на традиційні румунські продукти харчування (бринзу, кукурудзяне борошно тощо), а також на біологічно чисті — з 9 до 5 відсотків. Прем’єр-міністру Віориці Денчіле не довелося особливо агітувати міністрів. Лікарі вже давно б’ють на сполох із приводу ожиріння нації, що зростає через вживання дешевих, але шкідливих для організму харчів. Це спричиняє букет інших захворювань — серцево-судинних, кісткової системи.

«Зниження ставок ПДВ на сільгосппродукцію, вирощену в горах, екологічно чистих районах чи із застосуванням нових технологій, яка буде сертифікована міністерством сільського господарства, розширить доступ до них і громадянам з низькими доходами.

Таким чином, ми привчимо людей вживати здоровішу й кориснішу їжу», — сказала Денчіле перед початком засідання. І додала, що йдеться про здоров’я всієї нації.

Економісти вже підрахували, що це призведе до спаду надходжень до держскарбниці від 106 млн лей (22,26 млн євро) цього року й до 260 млн лей (54,6 млн євро) в 2022-му. Але прем’єр-міністр попередила: думати треба не про те, як збільшувати надходження до бюджету за рахунок малоімущих, а про те, скільки державі доведеться витрачати на їхнє лікування. І навела дані мінохоронздоров’я, згідно з якими рівень ожиріння в країні неухильно зростає. Якщо в 2008 році кількість повнолітніх людей із зайвою вагою становила 7,9 відсотка від усього населення, то в 2014-му сягнула 9,1. А потім щороку зростала. Але найстрашніше, що за останні десять років удвічі збільшився рівень ожиріння серед дітей.

Румунські ЗМІ нагадують, що стандартна ставка ПДВ у країні становить 19 відсотків. Але вже кілька років на деякі види продуктів, у тому числі й екологічно чисті, ліки, протези для інвалідів, ортопедичні вироби, на доставку питної води й води для зрошення застосовується ПДВ у розмірі 9 відсотків. Ще нижче цей податок на підручники, навчальні посібники, довідники, книжки, туристичні послуги, кейтеринг — лише 5 відсотків.

До речі, в сусідній Болгарії депутати від Соцпартії пропонували піти шляхом румунських колег і у вигляді експерименту знизити ПДВ на хліб з 20 до 5 відсотків, а на ліки — до 9. А потім знижувати ПДВ на підручники й книжки. Болгарські соціалісти нагадали колегам з інших партій, що основною функцією податкової системи є перерозподіл доходів у суспільстві. Це має пом’якшити нерівність людей з різними зарплатами, а також допомогти виживанню майже 1,6 млн громадян країни, які перебувають за порогом бідності. Але ця пропозиція була із гнівом відкинута депутатами від правлячої коаліції. На їхню думку, зниження ставок ПДВ на хліб ще не гарантує низьких цін на нього в роздрібній торгівлі. Тому вони були категоричні: соціальну політику не слід будувати на зниженні ПДВ.

Фото: a-tv.md