Трагічні сторінки кримськотатарського народу у фотографіях, документах, книжках, окремих речах презентують у Вінниці в рамках проекту «Хайтарма. Повернення». На одній з експозицій розмістять портрети політв’язнів з окупованого Росією півострова.

Проект «Хайтарма. Повернення» підготовлено Департаментом культури міської ради. Вінничани ставлять за мету нагадати історичну правду про сталінські репресії проти кримських татар. Експозицію презентують на Майдані Небесної Сотні в День боротьби за права кримськотатарського народу, що відзначається щорічно на державному рівні

18 травня, та 75-х роковин депортації кримських татар з півострова. Нині ця дата збігається з проведенням у місті над Південним Бугом Дня Європи.

Як повідомили в Департаменті інформації та зв’язків з громадськістю міськради, загалом у рамках проекту нараховується майже двадцять стендів. Кожен має свою назву. Один з них — «Символи депортації». Серед них — навіть грудка землі, це те, що депортовані брали із собою. Тут само будуть інші речі, що їх зберігали у вигнанні кримські татари.

Одразу на декількох стендах репрезентують фотографії політв’язнів з Криму, які нині є бранцями Кремля. Загалом буде 71 світлина. У підготовці експозиції брали участь працівники комунального підприємства «Центр історії Вінниці», Централізованої бібліотечної системи, громадські активісти, вимушені переселенці з Криму, які залишили рідні місця після окупації півострова Росією у 2014 році.

— Крим — це Україна, — наголошують організатори проекту. — В українського і кримськотатарського народів багато спільного.

Тому стенди кримської тематики доповнять експонатами обласного краєзнавчого музею. Містечко виробів українських гончарів облаштує Вінницький художній музей та обласний Центр народної творчості.