Олег Ляшко, Максим Бурбак, Андрій Парубій.

 

Хвилина мовчання.

Парламентська хроніка
Ранкове засідання 17 квітня

Голова Верховної Ради Андрій Парубій оголосив про це одразу після того, як фракція «Народний фронт» повідомила про свій вихід із більшості. Спочатку на вимогу двох фракцій — Радикальної партії та «Народного фронту» — перерву в засіданні замінили на виступ із трибуни. Тож учора керівник фракції «Народний фронт» Максим Бурбак виступив із трибуни Верховної Ради із заявою, в якій повідомив, що його політична сила ухвалила рішення вийти із коаліції. «Нові обставини вимагають максимальної консолідації державницьких сил у парламенті, — сказав він. — Новий Президент, новий порядок денний, нова коаліція». Та, що була сформована у 2014 році, вже виконала своє завдання, вважає народний депутат.

«Низка ключових рішень ухвалювалася конституційною більшістю складу Верховної Ради, — зазначив М. Бурбак. — Протягом п’яти років цей парламент, два уряди та українська влада загалом провели більше змін в Україні, ніж за два попередні десятиліття. Але це вже історія. Закладено фундамент сильної та успішної країни — і це майбутнє. Треба будувати далі».

На думку представників «Народного фронту», до будівництва успішної країни мають долучитися всі політичні сили державницького спрямування і новообраний Президент. Водночас вони заявили про ініціативу формування нової коаліції із новим порядком денним. Відповідно до Конституції, для її формування відводиться 30 днів. Весь цей час триватимуть консультації щодо нової коаліційної угоди з новим планом дій. Протягом наступних півроку українці очікують від новообраного Президента та парламенту рішучих кроків і змін, тож часу на зволікання немає. Пропозиції у «Народного фронту» такі: влада має бути відповідальною перед своїми громадянами, тому необхідно внести зміни до Конституції щодо зменшення кількості народних депутатів; зняття імунітету з Президента, депутатів та суддів; чіткий розподіл відповідальності між гілками влади, ліквідація місцевих державних адміністрацій, завершення процесу децентралізації влади, новий закон про вибори та про референдум на всіх рівнях, запровадження інституту імпічменту для глави держави та задля відповідальності народних суддів; прийняття пакета економічних законів; забезпечення членства України у ЄС та НАТО; відновлення територіальної цілісності.

М. Бурбак від імені «Народного фронту» висловив готовність розглянути всі ініціативи Президента, зокрема й кадрові, та нагадав, що уряд працюватиме до нового обрання Верховної Ради, яке відбудеться 27 жовтня.

Після цього виступу Голова Верховної Ради Андрій Парубій повідомив, що 17 травня 2019 року коаліція депутатських фракцій «Європейська Україна» у Верховній Раді восьмого скликання припинила свою діяльність. Тепер протягом місяця мають сформувати нову коаліцію. Він закликав представників усіх фракцій та груп розпочати консультації з цього приводу. «Давайте визнаємо, — сказав він, — це була хороша коаліція. Вітаю усіх нас зі спільною роботою».

Відкриваючи засідання, А. Парубій зауважив, що цими вихідними країна вшанує дві трагічні дати в історії нашого народу. «Дві пекучі рани, залишені російським комуністичним колоніальним режимом, — сказав він. — У суботу, 18 травня, минає 75 років із дня злочинного наказу Сталіна про депортацію кримських татар з їхньої землі — українського Криму. Фактично, це був наказ про знищення. Геноцид цілого народу. Лише в часи незалежної України кримські татари змогли повернутися у свої домівки, повернутися на свою батьківщину. Але нині в Криму їх знову переслідують. Переконаний, ми визволимо Крим, повернемо вам мир і спокій. Ви назавжди повернетеся додому». Очільник парламенту також закликав співвітчизників у неділю згадати всіх невинно закатованих мучеників — жертв політичних репресій. «А тим, хто виступає проти декомунізації й агітує за відродження радянської імперії, рекомендую поїхати цього дня до Биківнянського лісу, щоб на власні очі побачити кривавий розстрільний полігон, на якому поховані тисячі жертв більшовицьких злочинів проти людства, — наголосив він. — Не забудемо і не пробачимо ніколи».

Народні депутати вшанували пам’ять жертв депортації кримськотатарського народу та жертв політичних репресій хвилиною мовчання.

У рамках години запитань до уряду Прем’єр-міністр Володимир Гройсман подякував коаліції, яка припинила своє існування, — Блоку Петра Порошенка та Народному фронту. Окрему вдячність висловив лідеру «Народного фронту» Арсенію Яценюку. За його словами, в тих умовах, у яких опинилася країна у 2014-му, треба було мати сильну волю та дух, щоб взяти на себе відповідальність у найскладніші часи нашої незалежності. Тоді вдалося врятувати країну від багатьох викликів, які ставили Україну на межу існування. За це довелося заплатити високу ціну, проте А. Яценюк зробив усе як державний діяч, щоб нині в країні була стабільність, і заклав основу для подальшого розвитку. Подякував глава уряду і представникам деяких фракцій та груп, які не увійшли в коаліцію, але підтримку яких відчував у важливих питаннях.

В. Гройсман наголосив на тому, що нині парламент отримує особливу вагу в системі прийняття рішень у владі. «Маємо змінити систему ухвалення рішень, — зауважив він. — Маємо бути швидкими, мобільними та максимально якісними. Не можемо витрачати роки на прийняття одного закону». Верховна Рада та Кабінет Міністрів працюватимуть до наступних парламентських виборів, констатував очільник уряду. «Давайте спільно з новообраним Президентом визначимо той порядок денний, який нас об’єднує, — закликав він. — Вважаю, найбільш непродуктивна риса нашої політики полягає в тому, що забагато кулуарщини. Треба говорити про те, якою має бути виборча система, щоб дати нову якість української політики в наступному парламенті. І немає значення, чи залишиться тут хтось сидіти, чи ні. Політичне життя не починається і не завершується парламентом. Воно починається тоді, коли ми маємо ідею, ми в неї віримо і за неї боремося». 

В. Гройсман також закликав народних депутатів позбутися недоторканності. Мовляв, вона роз’їдає зсередини і дозволяє розширювати рамки та порушувати закон, адже за це все одно не доведеться відповідати. Важливим завданням, яке може об’єднати представників усіх політичних сил, він назвав завершення реформи децентралізації. Для цього ще потрібно внести зміни до Конституції та ухвалити низку законів, які дозволять фундаментально закріпити право децентралізації.

Прем’єр-міністр нагадав, що уряд передав до парламенту низку законів, затверджених як дорожня карта для інтеграції в Європейський Союз. Необхідно створити цілісний пакет документів та внести зміни до Регламенту Верховної Ради. Тоді ухвалити цей пакет можна буде за один тиждень, вважає він і каже, що такий план цілком реалістичний. У цьому контексті В. Гройсман нагадав про реформу самого парламенту. Каже, що без неї неможливо буде працювати в новій системі прийняття рішень. Для того щоб швидкість їх ухвалення урядом була реактивною, потрібна «сила українського парламенту та Президента», переконаний В. Гройсман. Нині маємо відкрите вікно можливостей, які можна реалізувати для зміцнення нашої держави. Або ж просто проґавити цей шанс, застерігає Прем’єр-міністр. Протягом п’яти місяців, які залишилися цьому парламенту, ще є можливість провести всі намічені зміни, резюмував глава уряду.

Представники фракцій та народні депутати традиційно мали можливість поспілкуватися з урядовцями у форматі запитань та відповідей. Після цього Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко оголосила понад дві сотні депутатських запитів та звернень. По завершенні перерви парламентарії виступали з трибуни із різних питань.

Пряма мова

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман:

— Думаю, рішення про припинення діяльності парламентської більшості не просте. Як і непростим було рішення, ухвалене п’ять років тому, про створення коаліції, на долю якої випало прийняття необхідних, але надзвичайно важливих та непопулярних рішень. Який тоді був вибір? Ухвалювати рішення, які забезпечать стабільність у державі, змінювати стару систему, забезпечити все для того, щоб наші воїни захищали державу. Або ж відмовитися від відповідальності і перейти в опозицію, спостерігаючи за тим, що буде далі.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.