Але якою буде вартість солодких кристалів нового врожаю — питання

Аграрії країни на чверть порівняно з минулим роком скоротили площі під цукровими буряками. За інформацією Мінагрополітики, із запланованих 244,5 тис. га солодкі корені посіяно на 219,3 тис. гектарів. Найбільші площі цукристі займають на Вінниччині — 44,7 тис. га, Хмельниччині — 27,2 тис., Полтавщині — 26,9 тис. та Тернопільщині — 22,6 тис. га. Деякі господарства так і не наважилися працювати з солодкими коренями. Такі песимістичні настрої зумовлені коливаннями валютного ринку і побоюваннями щодо підвищення собівартості виробництва і буряків, і цукру.

Торік, нагадаємо, буряки в масштабах країни, за офіційною статистикою, займали 279,1 тис. га проти 316 тис. у 2017-му. А два десятиліття тому, в 1999-му, — взагалі понад мільйон гектарів!

Як повідомили в асоціації «Укрцукор», враховуючи погодні умови, в окремих господарствах Вінничини та західних областей країни, можливо, доведеться пересівати деякі ділянки. Скорочення площ під буряками і надмірна вологість можуть помітно знизити очікуваний урожай. Це позначиться і на обсягах виробництва солодкого піску, і на кількості працюючих заводів.

Водночас прес-служба Мінагрополітики запевняє: країна в повному обсязі забезпечена цукром. Перехідні запаси минулих років оцінюються у 390 тис. тонн, що відповідає чотиримісячній потребі внутрішнього ринку.

Навіть за песимістичними врожайними прогнозами, зважаючи на надмірну кількість опадів, тільки з посіяної площі можна буде отримати (за найнижчої урожайності та цукристості сировини за останні три роки відповідно у 475 ц/га та 16,2%) 10—10,5 млн т буряків і виробити 1,3—1,35 млн тонн цукру, що повністю задовольнить потреби внутрішнього ринку.

Тим часом

Столові буряки нового врожаю б’ють цінові рекорди.

Фото Галини КВІТКИ.