У Вінниці зібрали кошти для музею й жіночого притулку, а передати їх не можна. Чому?

Аукціон із продажу виробів із бурштину провели у Вінниці для жінок-підприємців (на знімку). Організував його Клуб ділових людей разом з асоціацією «Український бурштиновий світ». Продавали бурштинові прикраси з колекції відомої дизайнерки Ольги Навроцької.

Захід незвичайний, бо пропоновані вироби — то дизайн далекого минулого. Ольга Навроцька запозичила його з музейного намиста. Його знайшли археологи, розкопавши курган у селі Гордіївка Тростянецького району на Вінниччині. Вік знахідки — понад три тисячі літ! На знак подяки керівник асоціації «Український бурштиновий світ» Галина Симха запропонувала допомогти коштами музеєві. Так влаштували аукціон бурштинових виробів Ольги Навроцької.

— Захід провели під час жіночого бізнес-форуму, — розповіла «Голосу України» президент вінницького Клубу ділових людей Надія Лисецька. — Купуючи вироби зі штрихами з далекого минулого, учасниці не могли не думати про день нинішній. Ми говорили і про тих жінок, які нині живуть у складних умовах. Вирішили передати половину коштів для ще однієї комунальної установи — притулку для жінок.

На аукціоні побували директор Вінницького обласного краєзнавчого музею Катерина Висоцька та голова ГО «Джерело надії» Алла Студілко.

— Мрію, щоб жінки, які перебувають у нашому притулку, з часом влаштували своє життя і зуміли стати такими само успішними, як учасниці жіночого бізнес-форуму, — сказала у своєму виступі Алла Студілко. — Зібрані кошти дадуть змогу краще організувати підтримку тих, хто потрапляє у притулок. Кожна жінка повинна бути щасливою!

— Це фантастика! — каже одна з ініціаторів аукціону Галина Симха. — Понад 30 століть тому носили такі прикраси. А вони досі в моді....

Вироби, що їх пропонували покупцям, виготовлені у київській майстерні асоціації «Український бурштиновий світ». Вони з бурштину, добутого на Рівненщині підприємством ТЗоВ «Центр «Сонячне ремесло».

— Наше підприємство працює легально, сплачує всі види податків, — каже його директор Тетяна Корчова. — Це непросто, бо багато бурштину, як відомо, добувається тими, кому не потрібні конкуренти, які працюють чесно. Але то тема іншої розмови.

Пані Тетяна представляла колекцію. Вона ж проводила аукціон. Каже, зібрати вдалося 38 тисяч 184 гривні.

— Для короткого часу продажу це добрий результат, — стверджує Тетяна Корчова. — Вартість виробів становила від 970 до 14—15 тисяч гривень.

Понад 19 тисяч гривень має отримати музей, стільки ж — притулок для жінок.

— Ми вже готові передати кошти, — наголошує пані Тетяна. — Однак в організацій, для яких їх збирали, комунальна форма власності, а це створює певні труднощі з переказом грошей.

Мало того, що організатори аукціону взяли на себе всі турботи з його проведення. Тепер іще мусять думати, як передати кошти, аби не втрапити у халепу. Напрошується питання: чи потрібні їм такі клопоти?

Про наявність такої проблеми розповіли представники музею і притулку.

— Вирішили виготовити буклети про бурштинові знахідки у Гордіївському кургані, що нині зберігаються у нашому музеї, загалом це півтори тисячі предметів і намистин, — каже заступник директора музею Світлана Шароварська. — Підприємство «Сонячне ремесло» оплатить їх друк за зібрані на аукціоні кошти, інакше ніяк не виходить отримати гроші.

Таким само шляхом підуть у притулку для жінок. Тут потребують автономного джерела електроенергії. Про це повідомила в. о. директора Тетяна Конарська. Сподіваються, що його придбають за гроші, зібрані під час аукціону.

Вінницька область.

Фото надано автором.