Той оскаржив у суді вищої інстанції вирок, винесений судом першої інстанції, у справі про зловживання ним службовим становищем.

Обіймаючи посаду голови повітової ради Телеорман, Драгня прийняв на роботу в управління із захисту прав дитини двох співробітниць. Сім років вони числилися державними службовцями й мали високі зарплати —  за цей час отримали 23 тисячі євро за роботу, яку не виконували.

Насправді Драгня дав їм завдання працювати на місцеву організацію Соціал-демократичної партії, яку очолював. Суд першої інстанції за цей злочин присудив Лівіу Драгні 

3 роки і 6 місяців в’язниці. Раніше він був засуджений умовно на два роки позбавлення волі за порушення на виборах. Ця судимість не дозволяла Драгні зайняти посаду прем’єр-міністра після того, як його партія перемогла на останніх парламентських виборах. Однак з 2016 року Драгня, обіймаючи посаду голови Палати депутатів парламенту, фактично був і тіньовим керівником уряду.

Водночас після приходу до влади в 2016-му соціал-демократи неухильно намагалися перепідпорядкувати судову владу уряду й протягти рішення, які б виправдовували хабарі в невеликих розмірах і амністували тих, хто зловживав службовим становищем. Ці спроби перебудувати систему стали причиною найбільших вуличних протестів у столиці й багатьох містах Румунії за останні десятиліття та викликали гостру критику з боку Євросоюзу.

З незрозумілих причин апеляція Лівіу Драгні довго не розглядалася Верховним судом. 

Минулої неділі на виборах депутатів європарламенту стало зрозуміло що соціал-демократи втратили довіру народу, а на референдумі, ініційованому президентом, люди чітко висловилися проти реформ уряду в судовій системі й амністій для тих, хто бере хабарі й зловживає службовим становищем. 

У понеділок Драгню затримала поліція й доправила на засідання суду вищої інстанції. Як повідомило інтернет-видання digi24.ro, четверо з п’яти суддів колегії Верховного суду відхилили апеляцію і визнали вирок, винесений судом першої інстанції ще торік, справедливим. Суд вищої інстанції лише вважав можливим знизити суму виплати в казну за збитки, завдані державі чиновником.

Це рішення Верховного суду є остаточним і оскарженню не підлягає. Лідеру Соціал-демократичної партії і спікеру нижньої палати парламенту дали 24 години на збори й добровільну явку до поліції, звідки його мали етапувати до в’язниці для відбування покарання. І він не став зволікати з цим. У понеділок з речами з’явився за місцем припису й був  доставлений до в’язниці «Рахова», що на околиці Бухареста.

Румунські ЗМІ зазначають, що з Лівіу Драгня у справі про зловживання службовим становищем у повітовій раді Телеорман проходили ще кілька осіб, у тому числі і його колишня дружина Бомбоніка Продана. Стосовно деяких з них було винесено умовні покарання, а решту повністю виправдали, як і Бомбоніку Продану. Вони активно співробітничали зі слідством і не покривали свого колишнього боса. Тепер йому доведеться «віддуватися» за всю компанію.

Президент Румунії Клаус Йоханніс після подвійної поразки Соціал-демократичної партії на європейських виборах і референдумі вимагає, щоб уряд соціалістів добровільно пішов у відставку. Можливо, арешт одного з головних корупціонерів країни прискорить прийняття соціал-демократами такого рішення.

Нагадаємо, що в Румунії це не перший випадок, коли високопосадовець змушений постати перед судом і одержує реальний строк за зловживання владними повноваженнями. П’ять років тому Верховний касаційний суд розглянув справу, порушену проти прем’єр-міністра Адріана Нестасе.