На знімку: проект реконструкції центрального парку Чернігова представляє харків’янка Майя Поливанова.

Фото  надано прес-службою Чернігівської міськради.

У цьому переконані міський голова Чернігова Владислав Атрошенко з командою та виконавці проекту реконструкції — харківське проектне бюро «Сіті-дизайн». Про це йшлося під час публічної презентації в Чернігівській міській раді проектного рішення з реконструкції Центрального парку культури та відпочинку та частини лісопарку Кордівка в Чернігові.

«Це була ініціатива чернігівського міського голови — запросити до роботи над таким масштабним проектом фахівців, які вже мають досвід проектування схожих об’єктів. В Україні парків, які можна взяти за основу, лише кілька. Усі знають, що найбільш успішний — парк Горького в Харкові, який є магнітом для цього міста, — каже заступник міського голови Олександр Ломако. — Це позиція і міського голови, і всієї нашої команди: для того, щоб місто розвивалося, потрібні нові ресурси, нові інвестиції — і потрібні магніти. Такий проект, якщо його буде реалізовано протягом якогось зрозумілого часу, може стати магнітом і для туристів, які привезуть сюди кошти, і для інвесторів. Тому цей масштабний проект має бути реалізований».

Концепція реконструкції міського парку полягає у створенні п’яти парків в одному: міський сад, тематичний парк атракціонів, спортивний парк, зона лісопарку і нова набережна. Пропонується створити водний маршрут, яким зможуть курсувати човни з відвідувачами. Він відрізнятиметься від стандартного пішохідного. Для цього здійснюються розчистка кількох каналів (старих русел Десни), укріплення їх берегів.

Проект передбачає багато цікавинок, як, наприклад, ретрозона для літніх відвідувачів чи інсталяції з історії міста в сучасному виконанні. Сходи стануть зеленими терасами з лавами. Буде павільйон для відкритих лекцій та весільних церемоній. Спортивна зона матиме серйозний вигляд — з роздягальнями, кортами, біговими доріжками, скеледромами тощо. Кільцевий маршрут матиме прорезинене покриття. Легкі кафе можуть стати улюбленими для містян-відвідувачів. Буде і парк дикої природи на площі в п’ять гектарів.

«Усі ремонтні роботи, які реалізують у Чернігові за останні три роки, проходять під чітким контролем міського голови Владислава Атрошенка, починаючи від проектних рішень, проектів, роботи підрядників. І його «чарівний пендель» є запорукою, що ці роботи відбуваються і що місто змінюється», — додав Олександр Ломако.

Реконструкція парку розрахована на 3—5 років, буде вкладено кошти й міського бюджету, й інвесторів. Очікується, що місто зароблятиме на оренді майданчиків і термін окупності становитиме 10 років.

Чернігів.