У цьому збирається розібратися головний військовий прокурор України Анатолій Матіос (на знімку), який анонсував термінові зустрічі з військовими та СБУ. Причиною стало розповсюджене в Інтернеті відео про буцімто анексію Румунією української частини Буковини.

Це відео було оприлюднено 26 травня користувачем з номером 30192. Він розповідає про об’єднання Румунії і Молдови, анексію Румунією української Буковини та анексію Росією Одеси. А також визнання Києвом бойовиків на Донбасі у 2022 році.

«У зв’язку з викладеними у статті доводами проведу нараду з керівництвом МЗС, Генерального штабу та Головного управління розвідки Міністерства оборони, Служби зовнішньої розвідки, а також виконувачем обов’язків Голови СБУ. Всі отримають законні доручення у межах кримінального провадження», — заявив Анатолій Матіос.

Він збирається внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань дані про підготовку «до вчинення особливо тяжких злочинів, що посягають на територіальну 
цілісність української дер-жави».

На Буковині схиляються до думки, що це відео, яке коментувалося англійською, а не румунською мовою, виготовлено в Росії, бо надто вже вписується подана утопія в офіційні заяви неофіційного речника Путіна — Жириновського. Той узагалі йде далі, пропонуючи Румунії, Угорщині та Польщі приєднати до себе західно-українські області.

Нині градус у стосунках між етнічними румунами та українським населенням у Чернівцях теплий. Жодного напруження на міжетнічній основі немає, хіба що на релігійній, де московський патріархат активно протистоїть переходу вірян у ПЦУ, аж до кількаденного пікету під Чернівецькою ОДА. Але заклики клерикалів у політичне русло активно не переходять, хоча румунські священики Московського патріархату є найактивнішими у протистоянні створенню Православної церкви України.

Проте за нинішньої політичної турбулентності в державі, реставрації проросійських політичних осередків, активності реваншистів та броунівського руху у владній верхівці буковинці сприйняли провокативний ролик стривожено. Тим паче що майже чверть населення Чернівецької області має ще й румунські паспорти. Пояснювати такі тенденції лише економічними міркуваннями після отримання безвізу і збільшення квот у країнах ЄС для прийому українців на роботу стає дедалі важче. І тут правий Матіос — треба бути пильними.

Фото надано автором.