Відбулося чергове засідання Тимчасової слідчої комісії для проведення розслідування відомостей щодо фактів розкрадання у Збройних Силах України та обороноздатності держави в період з 2004-го до 2017 року, яка створена при Комітеті з питань національної безпеки та оборони.

ТСК, як повідомив її голова Іван Вінник, підготувала звіт на 500 сторінках, який складено за аналізом документів, які надійшли до комісії. Водночас, за словами Вінника, ТСК не вдалося отримати значну кількість документів, які є засекреченими. Хоча Постановою Верховною Ради було зобов’язано СБУ розсекретити низку матеріалів, особливо тих, що стосуються продажу озброєння за кордон та порядку визначення його вартості. Однак цього не було зроблено.

За дорученням парламенту ТСК досліджувала питання обороноздатності з 1991 року. Зокрема, обговорювалися питання знищення ядерної зброї, тактичних ядерних зарядів, стратегічної авіації, Чорноморського флоту тощо. ТСК отримала відповідні матеріали з Міноборони за період з 2006-го по 2018 рік. Інші документи Комісія не змогла отримати, оскільки їх було знищено за строком давності.

У звіті є дев’ять додатків, кожен з яких присвячений окремому розділу.

Зокрема, ТСК дослідила, що на території України до 1991 року було розташовано 176 пускових шахт зі стратегічними ядерними ракетами, які були знищені та вивезені в РФ. За деякими оцінками, вартість однієї такої пускової установки з ракетою становить щонайменше мільярд доларів.

Окремий розділ Звіту ТСК присвячений фактам нецільового використання землі. Яскравий приклад — житловий комплекс «Печерські Липки», побудований у центрі Києва на 28 га на землі, яка раніше належала Міноборони. Однак за це оборонне відомство отримало лише дві квартири. ТСК дослідила й інші факти, що свідчать про те, що земля, яка раніше використовувалася для оборонного призначення, за різними схемами передавалася безоплатно органам місцевого самоврядування і використовувалася як завгодно.

Члени ТСК попередньо затвердили підсумковий звіт ТСК. Відповідний проект постанови буде подано на розгляд Верховної Ради.

Вл. інф.

Фото: rada.gov.ua