У середу, 5 червня, в Мінську засідала Тристороння контактна група з мирного врегулювання ситуації на Донбасі. Українська делегація була в оновленому складі на чолі з Леонідом Кучмою, призначеним новообраним головою держави. За його словами, засідання робочих груп у рамках ТКГ «вперше відбулися конструктивно», повідомляє прес-служба Президента України.

Цей конструктив на брифінгу за підсумками переговорів озвучив спецпредставник ОБСЄ у ТКГ Мартін Сайдік. Мовляв, говорили про встановлення режиму тиші, розведення сил від лінії розмежування, що планують розпочати вже 10 червня. Але головна новина — наступного засідання у форматі «Україна—ОБСЄ—РФ» обговорять зняття економічної блокади з окремих районів Донецької та Луганської областей.

Рішення про блокаду окупованих районів Донбасу було прийнято РНБО восени 2014 року, після вторгнення в Україну регулярної армії Росії. Указ передбачав припинення діяльності на території ОРДЛО всіх державних установ України та банків, а також евакуацію їх співробітників. У 2017-му Президент Петро Порошенко прийняв рішення про припинення всіх економічних, торговельних і транспортних зв’язків з окупованими територіями.

«Пропозицію про зняття економічної блокади було зроблено від пана Кучми, і це було підтримано учасниками з ОРЛО і ОРДО. Це буде на розгляді в економічній підгрупі наступного разу», — сказав Сайдік.

Він вважає: зняття блокади могло б стати «великим проривом». При цьому спецпредставник ОБСЄ додав, що введення проти ОРДО і ОРЛО блокади навесні 2017 року стало тим фактором, який сприяв «розриву сторін».

Раніше представник РФ у ТКГ Борис Гризлов повідомив, що економічній підгрупі вже «дали доручення обговорити питання відновлення економічних зв’язків у разі прийняття Києвом рішення про зняття економічної блокади Донбасу». За його словами, в цьому питанні Донецьк і Луганськ (ідеться про представників не визнаних світом квазіреспублік) запропонували конкретні ініціативи.

Представник України в Тристоронній контактній групі Леонід Кучма у своєму виступі перед журналістами зазначив, що на засіданні ТКГ він озвучив пропозиції Президента України Володимира Зеленського щодо встановлення миру на Донбасі.

«Уперше засідання робочих груп відбулися конструктивно. Всі сторони хотіли знайти рішення. Тон дискусії був зовсім іншим, ніж це було досі. Ми приїхали з «дорожньою картою» від Президента України. Меседжі були такі, що глава держави справді хоче, щоб у тому регіоні був мир. На засіданні Тристоронньої контактної групи я висловив ті побажання, які почув від Президента. Мені здається, всі почули, що українська сторона і протилежна сторона хочуть вирішувати ці проблеми. Тому була довіра одне до одного», — зазначив Кучма.

За його словами, під час засідань обговорювалися питання обміну військовополоненими.

«Я не можу сказати, що завтра ці питання принципово вирішаться. Але чітко знаю, що вони почнуть вирішуватися. Також порушувалося питання наших моряків. Я також переконаний, що рух буде в цьому напрямку», — наголосив глава української делегації.

Він також повідомив, що ТКГ обговорювала проблеми безпеки. Однією з домовленостей стало зазначення не лише часу початку «режиму тиші», а й механізму його запровадження.

«Це принципово. Бо жодна сторона не хотіла ставити себе в незручне становище, щоб потім відповідати за це. А сьогодні ми перед усім світом повинні показати, що хочемо цього «режиму тиші». Має бути записано, щоб не стріляти у відповідь, а також запроваджена заборона на обстріл громадських об’єктів — шкіл, дитячих садків. До 19 червня група повинна розробити такі пропозиції. Ми маємо 19 числа їх затвердити», — наголосив очільник української делегації в ТКГ.

Крім того, Кучма висловив упевненість, що найближчим часом удасться досягнути прогресу в питанні обміну заручниками. Стосується це і військовополонених українських моряків.

Мінський тріумф Кучми одразу набув резонансу в українському політикумі й у світі.

У Фейсбуці п’ятий Президент України Петро Порошенко наголошує, що Київ ніколи не заперечував проти відновлення економічних зв’язків, але в чіткій відповідності до національних інтересів України, за умови виконання згаданого рішення РНБО, передусім, встановлення сталого і тривалого режиму припинення вогню, повернення захоплених державних і приватних підприємств їх українським власникам. Порошенко ставить питання руба: виходить, українська сторона стає на коліна?