Надзвичайна пригода сталася біля села Збаржівка Погребищенського району на Вінниччині вранці 9 червня. Сільський голова Василь Манілець припускає, що водій на заокругленні дороги не впорався з кермуванням, саме тому автомобіль опинився у водоймі. Вона неглибока.

З якої причини машина загорілася, з’ясовують слідчі. Їх, а також Держслужбу з надзвичайних ситуацій, викликали місцеві жителі.

Правоохоронці не виявили номерних знаків на автомобілі, так само не було номерів і на двигуні та рамі, їх збили.

Тим часом напередодні у двох господарствах Козятинського і Липовецького районів зафіксовано крадіжку хімічних препаратів для обробітку. Ймовірно, їх перевозили автомобілем, що потрапив у ДТП. Водій їхав із райцентру Погребище в бік Тетїєва сусідньої Київської області. Дехто з місцевих каже, що в салоні було троє чоловіків. Бачили, як вони тікали від машини, над якою стояв дим.

За інформацією одного з очевидців пригоди, у кузові було понад сто ємностей із хімікатами. Частина каністр знищена. Це стало зрозуміло після того, як транспортний засіб витягли на берег. Кран і трактор надало місцеве господарство.

— Наші фахівці не встановили факту загибелі риби, — розповів «Голосу України» керівник Державної екологічної інспекції у Вінницькій області Юрій Дубовий. — Принаймні, в той час, коли вони перебували на місці пригоди, на поверхні не було видно мертвих особин. Що буде далі, прогнозувати складно. Адже у воді опинилися препарати сильної концентрації.

Слідчими Погребищенської поліції відкрито кримінальне провадження за ознаками злочину за ч. 1 ст. 242 Кримінального кодексу України «Порушення правил охорони вод». За такий злочин передбачено покарання у вигляді позбавлення волі строком до п’яти років. Ще два кримінальні провадження відкрито за фактами крадіжок хімічних препаратів. Максимальний термін покарання — 7—12 років тюрми з конфіскацією майна.

Після виявлення факту забруднення річки патрульна поліція Вінниччини поширила інформацію про заборону користуватися водою з Росі.