«Нам реально небайдуже, що відбувається у сусідній Молдові. Ми це дуже пильно моніторимо», — написав на своїй сторінці у Фейсбуку міністр закордонних справ Павло Клімкін і пояснив, чому політична криза в сусідній країні може створити загрозу безпеці нашої. Власне, не так криза, як те, що нею можуть скористатися зовнішні гравці, а саме Росія, чий вплив на Молдову через підконтрольне Придністров’я, а також через проросійські політичні сили останнім часом зміцнів.

Міністр проанонсував, що у вівторок до Кишинева прибуде Віктор Крижанівський, який «відповідає за координацію зусиль з Придністровського врегулювання і дуже добре знається на молдовському контексті».

«Непокоїть, що сьогодні постійно збільшується ймовірність та відповідні ризики «добрих послуг» з боку зовнішніх гравців. На жаль, більше посередництва — менше суб’єктності», — зауважив міністр. — Нам усім дуже потрібна європейська демократична Молдова і зовсім не пасує перспектива нового російського плацдарму, який створюватиме загрозу для українського півдня».

Раніше в МЗС України наголосили, що «важливим для країни та безпекової ситуації в регіоні є недопущення зовнішнього втручання, спрямованого на реалізацію російського сценарію федералізації країни».

Те, що сценарій федералізації Молдови в політичних силах країни справді розглядається, підтверджують молдовські й російські ЗМІ. Так, підконтрольний лідеру Демократичної партії Владу Плахотнюку телеканал Publika TV оприлюднив одразу три «компроматні» відео, на яких видно, що Москва зваблює Молдову ідеєю федералізації. На одному з відеозаписів можна почути, як президент Ігор Додон та Влад Плахотнюк обговорюють угоду, на якій нібито наполягає віце-прем’єр РФ Дмитро Козак і яку необхідно підписати в присутності посла РФ в Молдові. З розмови зрозуміло, що йдеться про федералізацію країни та укладення публічного договору. Також можна почути, як Додон каже: «Нам дали формулювання, яке можна використовувати замість федералізація». У другому відео йдеться про те, що Росія нібито готова закрити всі відкриті проти олігарха Плахотнюка справи в обмін на угоду про федералізацію. На третьому Додон нібито визнає, що одержував з Москви гроші на утримання Соціалістичної партії, повідомляє молдовське агентство NewsMaker, однак при цьому наголошує, що вірогідність аудіо, накладеного на відео, не підтверджена.

Цікаво, що віце-прем’єр РФ Дмитро Козак, якого згадують у відеозапису, запевняє, що це не Росія пропонує федералізацію Молдові, а навпаки — Плахотнюк. В інтерв’ю «Ъ» він розповів про таємний лист, який нібито передав йому лідер Демпартії, де йшлося про готовність Молдови піти на федералізацію. «Коли ми ознайомилися зі змістом конверта, то зі здивуванням побачили пропозицію Демпартії про радикальну зміну зовнішньополітичного курсу Молдови з переорієнтацією на Росію», — сказав він. З інтерв’ю також зрозуміло, що Козак підтримує ідею дострокових парламентських виборів, оскільки «політичні партії, що пройшли до парламенту, мають взаємовиключні позиції з питань як внутрішньої, так і зовнішньої політики на довготерміновий період». Проте «очевидно, що такі вибори мають відбутися на іншій законодавчій основі й за іншої виконавчої влади, що викликатиме довіру всіх політичних сил», сказав в інтерв’ю російський віце-прем’єр.

Тим часом країни — члени ЄС, Євросоюз, Рада Європи, США, НАТО і Росія висловили намір співпрацювати з новим урядом. Попри це Демпартія не планує віддавати владу і закликає всі парламентські партії до переговорів.

Стало відомо, що 19—20 червня Венеціанська комісія розгляне рішення КС стосовно розпуску парламенту.

Фото: eurointegration.com.ua