Велелюдним і барвистим був фестиваль «Проводи отар на полонину». Свято представників давнього і таки вічного ремесла зібрало на оглядини величезну кількість самих верховинців і ще більше туристів. Адже побачити таке сучасній людині вдається дуже рідко.

Розпочалося святкове дійство у столиці закарпатської Верховини — гірському райцентрі Міжгір’я — ходою яскравої, музичної костюмованої колони і супроводжувалося танцями, старовинними вівчарськими співами і покладанням квітів до пам’ятників поету Василю Гренджі-Донському, борцям з нацизмом та воїнам-афганцям.

Далі всі піднялися на легендарний Синевирський перевал, звідки погляд справді зачаровують зелені зблизька й сині здаля величаві Карпати. Тут і розгорнулися основні події фестивалю. Адже сюди прийшли місцеві жителі й родичі чабанів, численні туристи з України та з-за кордону, очільники міст-побратимів Міжгір’я з Польщі та Італії. Під час урочистого відкриття свята голова Міжгірської РДА Василь Юрик, голова райради Василь Щур, міжгірський селищний голова Віталій Цімбота подякували вівчарям за важку, але таку потрібну працю, вірність традиціям предків і нагородили відзнаками облдержадміністрації та місцевої влади.

Високі гості запалили романтичну полонинську ватру як знак доброго й щасливого початку літування, взяли участь у конкурсі приготування сиру й урди, молодь і мандрівники спостерігали, як вівчарі доять сотні овець і кіз, покуштували токан-кукурудзяну кулешу з бринзою й урдою, іншими приправами. А далі були спортивні змагання і веселощі: прадавні, що найкраще збереглися лише тут, на Верховині, народні співанки і автентична музика, танці. Словом, це треба було бачити!..

Тож най щасливим буде полонинське літування вівчарів!

На знімках: ось як міжгірці вміють славити вівчарів!










Фото надано прес-службою ОДА.