Кримськотатарський активіст Едем Бекіров і його адвокат Іслям Веліляєв.

Фото: radiosvoboda.org

Кримськотатарського активіста Едема Бекірова російська влада окупованого Криму звинувачує в незаконному зберіганні боєприпасів та вибухівки. Адвокат бранця Іслям Веліляєв повідомив «Крим. Реалії», що це рішення було прийнято 11 червня. «Я зі свого боку, як адвокат, направлю це рішення і слідчому у справі Едема Бекірова та Уповноваженій з прав людини Тетяні Москальковій. Якщо слідчий не відреагує, я буду змушений звернутися до суду. Півроку поспіль адвокати говорять про те, що наш підзахисний повільно помирає у СІЗО. І у нього кожен день на рахунку», — зауважив Веліляєв.

Згідно з Правилом 39 регламенту ЄСПЛ, яке було застосовано по відношенню до Едема Бекірова, влада Росії зобов’язана негайно помістити його до лікарні не тюремного типу.

«11 червня суд в особі виконавчого судді ухвалив, що для сприятливого розгляду справи і в інтересах сторін суд вказує російському уряду за законом 39, що вони повинні переконатися в повазі до конституційних прав Едема Бекірова і негайно покласти його до лікарні для ретельного медичного огляду і подальшого лікування», — йдеться в документі ЄСПЛ, який цитує ATR.

Нагадаємо, російські силовики затримали Едема Бекірова, який їхав відвідати родичів, на адміністративному кордоні з окупованим Кримом 12 грудня 2018 року. 13 грудня російський суд узяв його під варту за підозрою в транспортуванні понад 10 кілограмів тротилу та 190 бойових патронів.

6 червня «суд» у Криму на два місяці продовжив арешт Бекірову. Наразі стан здоров’я політв’язня, хворого на цукровий діабет, стабільно тяжкий.

Тим часом у Криму черговий раз відбуваються обшуки в будинках кримських татар. Днями російські окупанти затримали 8 осіб. МЗС України виступило із заявою, у якій закликає посилити політичний, економічний та санкційний тиск на Росію у зв’язку з новою хвилею переслідувань кримських татар. У міністерстві вважають, що новими каральними акціями на окупованому півострові Москва фактично реагує на слухання, що відбуваються зараз у Міжнародному суді ООН, стосовно застосування та тлумачення Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації, а також у Третейському суді у справі України проти РФ щодо порушення Конвенції ООН з морського права в Чорному та Азовському морях і в Керченській протоці. «Подібна демонстрація впевненості у власній безкарності та неповаги до міжнародних юрисдикційних органів повинна отримати належну відповідь», — йдеться у заяві, опублікованій на сайті відомства.