В Україні склалася тривожна ситуація з деклараціями із сімейними лікарями про надання первинної медичної допомоги, захистом персональних даних пацієнтів та використанням коштів на створення електронного реєстру. Про це заявили на прес-конференції на тему «Електронне здоров’я — загроза національній безпеці України?» в. о. голови Комітету Верховної Ради України з питань запобігання та протидії корупції Юрій Савчук і заступник голови Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я Олег Мусій (на знімку).

Лікарям первинної ланки вже виплачено з держбюджету майже 10 мільярдів гривень, однак стала типовою ситуація: пацієнт прийшов до районної поліклініки, а його сімейний лікар, з яким підписано декларацію, або звільнився, або «на курсах». І доводиться знову підписувати декларацію чи платити за кожну медичну послугу. Або ж у підписанні декларації з лікарем відмовляють, посилаючись на те, що її нібито вже підписано в іншому місці. «Те, що нині відбувається в Міністерстві охорони здоров’я та Національній службі здоров’я, порушує два закони України — про державні фінансові гарантії та зберігання та захист персональних даних, — заявив Юрій Савчук. — Начебто на «охорону здоров’я» вже списано майже 10 мільярдів гривень, але утворилась грубезна корупційна складова». Це питання було порушено на засіданні антикорупційного комітету Верховної Ради, однак за відсутності кворуму рішення прийнято не було. «Ми не збираємося заважати проводити реформу, як твердить в. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун, а навпаки — хочемо допомогти, — наголосив Ю. Савчук. — Але реформа шляхом геноциду українського народу — це не реформа».

Заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я Олег Мусій поскаржився на те, що керівництво МОЗ нехтує засіданнями і профільного парламентського комітету, коли розглядаються проблемні питання реформи охорони здоров’я. О. Мусій розповів, як ще за часів «злочинної влади» Януковича було домовлено з ІТ-розробниками електронного реєстру пацієнтів про його безплатну передачу. Для цього в МОЗ було створено спеціальну робочу групу, до якої входили і народні депутати та розробники баз даних. Однак за вісім місяців робоча група припинила свою діяльність, натомість до створення реєстру долучилися... «антикорупційні» громадські організації, які існують на іноземні гранти. «Під функціонування системи «Електронне здоров’я» було взято величезні кредитні кошти Світового банку», — зауважив О. Мусій. Однак, за словами депутата, аудит Рахункової палати продемонстрував, що з міжнародної фінансової допомоги було виплачено одній фізичній особі-підприємцю (котрий є другом заступника міністра), 14,5 тисячі доларів — нібито на передання баз даних, хоча їх було передано абсолютно безплатно. А загалом, як зазначали учасники прес-конференції, через громадські організації було витрачено майже 3,5 мільйона доларів начебто на створення електронного реєстру пацієнтів.

Народні депутати та експерти також висловили стурбованість щодо незахищеності персональних даних в електронному реєстрі пацієнтів, їх медичних діагнозів. «Підписання декларацій із сімейними лікарями в Україні здійснюють через 17 комерційних фірм, однак лише дві з них мають сертифікат захисту інформації, а решта не мають дозволів на збирання будь-яких баз даних, — зауважив Олег Мусій. — Як наслідок — скандал в Ірпені, де із 16 тисяч підписаних декларацій Національна служба здоров’я анулювала понад 10 тисяч».

Комітет Верховної Ради України з питань охорони здоров’я розглянув це питання і спрямував звернення до Національної поліції щодо відкриття кримінальної справи, до Уповноваженого з прав людини. Адже тисячі людей фактично позбавили права на первинну медичну допомогу.

«МОЗ рапортує, що 28 мільйонів українців уже підписали декларації з сімейними лікарями і що Україна перегнала за охопленням населення сімейними лікарями Польщу. Але Національна служба здоров’я щодня відключає тисячі декларацій, які не було верифіковано, — сказав президент БФ «Розвиток сучасної медицини» Всеволод Конотоп. — Ми прогнозуємо, що у кращому разі 40 відсотків людей від тих 28 мільйонів осіб, яких було записано на первинну ланку надання медичної допомоги, будуть позбавлені доступу до медичної допомоги. Хоча лікарям первинної ланки вже виплачено понад 10 мільярдів гривень».

Ситуація

Національна служба здоров’я України деактивувала в електронній системі 10244 декларації про вибір лікаря, нібито підписаних жителями Ірпеня з комунальним підприємством «Ірпінський центр первинної медико-санітарної допомоги» Ірпінської міської ради. Про це повідомляє НСЗУ у Фейсбуці. У службі зазначили, що верифікацію даних в електронній системі здійснюють, щоб уникнути подвійної оплати, відключити облікові записи померлих тощо. Перевірку в Ірпені влаштували через звернення законного представника дитини, який намагався оформити на неї декларацію і виявив, що вона вже заповнена в іншій установі. «У квітні 2019 року було проведено верифікацію 16703 декларацій. За результатами звірки було встановлено, що 10244 декларації було подано з порушеннями Порядку, затвердженого наказом МОЗ № 503», — ідеться в повідомленні.