На знімках: в Ірпінській школі академічного рисунку і живопису (вгорі);

частина виставки пленерних робіт в Ірпінському історико-краєзнавчому музеї (внизу).

Фото надано автором.

В Ірпені на Київщині відбувся вже ІV пленер «Намальований Ірпінь». У ньому взяли участь кілька десятків художників майже з усієї України — від Ужгорода до Харкова і Луганська.

Зокрема Михайло Довгань з Вінниччини, Орест Манюк із Києва, Віктор Скубак з Луганщини, кандидат мистецтвознавства Іван Гуцул з Буковини...

Також прибули митці з Азербайджану, Литви, Німеччини і Словаччини.

Завітали і митці місцевої Ірпінської школи академічного рисунку і живопису. Керівник Євгенія Харгрі залучила до участі в пленері понад 20 своїх вихованців. Для майбутніх художників пленери є важливою мистецькою школою.

Усіх художників міська влада забезпечила фарбами та полотнами, а приїжджих — ще й проживанням і харчуванням. Кожен учасник пленеру створив по два полотна із краєвидами Ірпеня. Репродукції цих картин після заходу публікують у каталогах.

Цього разу постійний куратор пленерів, заслужений художник України, викладач Київської державної академії декоративно-прикладного мистецтва і дизайну імені Михайла Бойчука Костянтин Могилевський, через тяжку хворобу, передав свої обов’язки голові Київської обласної організації Національної спілки художників України Олександру Дмитренку.

Художники надали власні картини для Мистецького благодійного балу в Ірпені. Кошти, виручені від продажу квитків і картин, передали на лікування Костянтина Могилевського.

Виставка пленерних робіт була представлена на центральній площі Ірпеня. Місцеві жителі та гості мали змогу поспілкуватися з авторами полотен.

Потім виставка експонувалася в Ірпінському історико-краєзнавчому музеї. Але кількість картин з кожним роком зростає, і нині Ірпінь вже потребує окремого художнього музею...

Анатолій ЗБОРОВСЬКИЙ,

директор Ірпінського історико-краєзнавчого музею.