У Польщі жваво обговорюють візит до Вашингтона глави держави Анджея Дуди та досягнуті домовленості з очільником Білого дому Дональдом Трампом. Серед комплексу міжнародних питань, що порушувалися в ході переговорів, слід звернути увагу на «нордстрімівський» та «російський» аспекти.

На запитання журналістів: «Чи застосує Вашингтон санкції з метою заблокування «Північного потоку-2»?» Д. Трамп спочатку заявив, що поки «приглядається до ситуації»: «Люди мають право робити те, що хочуть робити. Маємо Росію, яка передає багато енергії до Німеччини. Як так може відбуватися? Тим самим ми захищаємо Німеччину і Росію. Росія отримує мільярди доларів з Німеччини. Не знаю, звідки взялася ця проблема». Але згодом розвинув думку, наголосивши, що це Німеччина «має владу», аби заблокувати «Північний потік-2». «Може попросту не купувати. Німеччина прийняла рішення. Купляє величезну кількість енергії з Росії. Повинна це робити чи ні? Це вона повинна прийняти рішення, вона не повинна купувати. Це рішення Німеччини. Я не є прихильником цього, німецькі громадяни теж не є. Німеччина стане заручницею Росії, якщо станеться щось погане. Надіюсь, що так не станеться», — заявив глава Білого дому, додавши, що «німці ставлять себе в слабку позицію» через імпорт майже 70% енергоносіїв із РФ. Водночас Д. Трамп нагадав: США мають величезну кількість «прекрасного природного газу, що продається у різні місця по всьому світу і який хочуть купувати багато країн Європи, з Польщею включно». При цьому він констатував, що, на його думку, «це відповідний спосіб поведінки» в рамках протидії залежності від російських енергоносіїв.

Відповідаючи на запитання: «Чи вважає ворогом Росію?» А. Дуда відповів: «Дуже хотів би, щоб Росія була другом Польщі, оскільки є її великим сусідом, з більшим, від польського, потенціалом з усіх точок зору, за винятком одного — «поляки мають більше мужності, просто-напросто є відважніші й можуть битися до самого кінця, незважаючи ні на що». Представивши польсько-російські відносини в історичній ретроспективі, глава Польської держави наголосив, що, попри бажання бачити РФ серед друзів, остання, «на жаль, знову показує своє дуже неприємне для нас імперське обличчя, а ми не хочемо бути в російській зоні впливу». При цьому А. Дуда наголосив, що поляки можуть сміливо говорити, що насправді нині є частиною Заходу, перш за все з політичної точки зору».

Вищезгаданим нинішнім статусом Польща завдячує, зокрема, військовій присутності на території країни НАТО й США, збільшення якої, за твердженням експертів, стало «головним пунктом візиту». Йдеться про підписану в середу А. Дудою та Д. Трампом декларацію щодо польсько-американської співпраці в оборонній сфері, яку глава Білого Дому назвав «переходом до нової, захоплюючої ери польсько-американського союзу». Згідно з цим документом, США збільшать свою нинішню військову присутність в Польщі на засадах «стійкої присутності» на понад одну тисячу військовиків (за прогнозами експертів, до майже шести тисяч), що зробить контингент найбільшим у Європі, після Німеччини, Італії та Великої Британії. Натомість Варшава закупить 32 малопомітні багатоцільові винищувачі-бомбардувальники та підготує інфраструктуру для базування американських військ. З точки зору американців, збільшена військова присутність в Польщі має стримувати імперські амбіції Росії у Європі та зміцнювати трансатлантичні зв’язки в контексті зростаючого скептицизму щодо США в Німеччині та Франції.