Цього року такі абітурієнти не зможуть вступити до вишів на спеціальності, які вимагають міцних знань з математики, підтверджених відповідним сертифікатом ЗНО. Власне, цей документ їм взагалі не видадуть.

Оприлюднені на сайті УЦОЯО цифри дещо шокують. Варто згадати про те, що з 2021 року, як обіцяє МОН, ЗНО з математики буде обов’язковим для всіх школярів, і його результати зараховуватимуть як державну підсумкову атестацію з цього предмета. Така перспектива мала б змусити чиновників на всіх рівнях ужити термінових заходів задля покращення викладання дисципліни в школі. Проте віз і нині там. Тож експерти припускають, що за наших умов «масовізація» ЗНО з математики примусить лише знижувати пороговий бал з цієї дисципліни, щоб не залишити «за бортом» занадто велику кількість випускників.

На жаль, шкільна реформа досі не торкнулася старших класів, що визнає і сама міністр освіти і науки Лілія Гриневич. Крім того, попри розмови про реформування педагогічної освіти, не помітно радикальних змін у питанні підготовки вчителів точних дисциплін.

Щоб привабити потенційних абітурієнтів на природничо-математичні спеціальності, під час вступу їм додають кілька зайвих балів за рахунок спеціального коефіцієнту і обіцяють збільшену стипендію. Водночас, наприклад, майбутнім учителям фізики дозволили не складати ЗНО з профільної дисципліни. До приймальної комісії цьогоріч вони зможуть подати на вибір один з двох сертифікатів ЗНО — або з фізики, або з іноземної. Чи не занадто демократично? Чи вийде достойний учитель фізики з людини, яка непритомніє при самому лише згадуванні про цю складну для її розуміння дисципліну?

Тож, швидше за все, батькам старшокласників знову доведеться наймати репетиторів для підготовки до ЗНО.

На сайті УЦОЯО оприлюднено результати тестування з інших дисциплін: під час ЗНО з фізики не подолали поріг 15% випускників, з біології — 9%, з англійської мови — майже 13%, з німецької — майже 21%, з французької — 12%, з іспанської — приблизно 17%.

Торік показники були майже такими самими: приміром, з англійської тестування «завалили» 13% учасників, з математики — майже 19%. Водночас показники ЗНО з української погіршилися: 2017-го поріг з цієї дисципліни не подолали 8%, 2018-го — 14,5% учасників, а цьогоріч, нагадаємо, — уже 16.