Ухвалення цього документа призведе, зокрема, до повернення російської делегації в Асамблею без виконання будь-яких умов. Напередодні голова української делегації в ПАРЄ Володимир Ар’єв заявив, що наша делегація докладає всіх зусиль, щоб не допустити повернення росіян, але результат голосування складно передбачити.

«Різниця між 2014 роком і нинішнім моментом полягає в тому, кому ми протистоїмо. Тоді це була Москва і група проросійських парламентаріїв. Тепер це Москва, група проросійських парламентаріїв, суттєво збільшена за рахунок зростання популярності в ЄС популістів і радикалів, а також керівництво Ради Європи, Німеччина і Франція. Антанта—2019», — написав В. Ар’єв у Фейсбуці напередодні відкриття сесії ПАРЄ. Він зазначив, що події в Страсбурзі відбуваються в непростий для України час, коли парламент уже розпущено, а нові вибори ще не відбулися. За його словами, у такий час до всіх перехідних депутатів традиційно менше дослухаються, чекаючи нового складу.

Очільник МЗС України Павло Клімкін в інтерв’ю «5 каналу» заявив, що деякі європейські країни шляхом повернення росіян у ПАРЄ хочуть «купити прогнозованість у відносинах з РФ». «Вони розуміють, що Росія є такою, як вона є, вони хочуть мати важіль впливу на Росію і тримати її в Раді Європи. Я вважаю, що це за визначенням погана і помилкова стратегія», — зауважив міністр.

Не допустити повернення РФ права голосу в ПАРЄ вимагають й у фонді «Авіакатастрофа», який представляє велику групу родичів жертв трагедії MH17 на тимчасово окупованому Донбасі. На їхнє переконання, повернення росіян можливе тільки за умови наявності сильних гарантій, що Москва співпрацюватиме в розслідуванні катастрофи MH17, інформує нідерландське видання NOS. Відповідного листа фонд скерував у Асамблею.

Зазначимо, що минулого тижня в Росії вже заявили про намір повернутися до роботи в ПАРЄ 25 червня за умови ухвалення резолюції. У цьому контексті литовський депутат Емануеліс Зінгеріс на сторінці у Фейсбуці повідомив, що цей документ не тільки відкриє шлях до одностороннього повернення російської делегації в ПАРЄ, а й дасть змогу деяким російським депутатам обійти санкції ЄС. За його словами, 4 із 18 членів нової російської делегації підпадають під персональні санкції ЄС щодо агресії РФ проти України — заборона на в’їзд до ЄС (не стосується міжнародних організацій). «Очевидно, що Росія намагається використовувати ПАРЄ, щоб обійти ці персональні санкції ЄС», — написав депутат.

За документ мали голосувати вчора в другій половині дня. На момент верстки номера результатів відомо не було.

Окрім того, учора в ПАРЄ відхилили пропозиції щодо проведення надзвичайних дебатів про притягнення РФ до відповідальності за несплату членських внесків до бюджету організації, а також щодо зобов’язань усіх країн забезпечити притягнення до відповідальності причетних до збиття літака рейсу МН17, повідомляє Укрінформ.

Зі здивуванням та обуренням українська делегація сприйняла виступ під час відкриття сесії президента Асамблеї Ліліан Морі-Паск’є. Вона закликала парламентаріїв знайти шляхи подолання кризи, в якій перебуває Асамблея, та підтвердила, що цього тижня права делегації Росії в організації може бути відновлено, інформує УНІАН. «Президент ПАРЄ поводиться ганебно, — написала у Фейсбуці член української делегації в ПАРЄ Ірина Геращенко. — Новий Аграмунт (Педро Аграмунт — колишній президент ПАРЄ, який підтримував повернення РФ. — Ред.) у спідниці. Відверто підігруючи росіянам, які поки що блукають під ПАРЄ, очікуючи, що лобісти заведуть їх за ручку і розвалять сам фундамент цієї інституції. Зала, європейці, відверто підігрують російському лобі». За її словами, українську делегацію в боротьбі проти повернення делегації РФ підтримують британці та грузини.

Фото: eurointegration.com.ua