Можна сказати, що опалювальний сезон на Луганщині минув майже стабільно. Старт був досить складним, але потім все налагодилося. Погодьтеся, важко розпочати сезон, коли низка підприємств комунальної сфери мають великі борги перед постачальниками або потерпають через воєнний конфлікт на Донбасі. Як, скажімо, «Первомайськтеплоенерго». Всі роки з початку агресії Російської Федерації підприємство залишається без головного управління — Первомайської міської ради (місто перебуває на тимчасово окупованій території), а зареєстроване в Україні. На жаль, старі борги перед постачальниками енергоресурсів «Первомайськтеплоенерго» ніхто не списав, а ліквідувати їх сьогодні нереально. Проблему не можуть розв’язати ані обласна держадміністрація, ані влада Попаснянського району, де нині прописане «Первомайськтеплоенерго», хоча й готові надати фінансову допомогу.

За словами директора департаменту житлово-комунального господарства ОДА Віталія Сурая (на знімку), було запропоновано кілька варіантів розв’язання проблеми, зокрема, навіть проекти нормативно-правових актів. Але ситуація, на жаль, залишається невтішною. Завдяки зусиллям ОДА підприємство розпочало і завершило опалювальний сезон, можна сказати, нормально, як і 80% комунальних підприємств Луганщини. Споживачі були з електроенергією. Але це давалося дуже важко.

Друге проблемне підприємство області — Сєвєродонецька ТЕЦ. В умовах чинних законів про ринок природного газу, Кодексу газорозподільних систем воно теж не змогло своєчасно отримати номінацію на підтвердження ліміту газу, отже, опалювальний сезон розпочало вже тоді, коли мороз почав дошкуляти.

Загалом ДП «Сєвєродонецька ТЕЦ» має низький фінансовий стан, а його заборгованість за спожитий природний газ становить 200 млн грн.

— Ще у листопаді минулого року з’явилося доручення Прем’єр-міністра України про передачу ТЕЦ в органи місцевого самоврядування, хоча воно перебувало у списку об’єктів на приватизацію, — пояснює Віталій Сурай. — У травні Сєвєродонецька міська рада погодилася прийняти на баланс цілісний майновий комплекс ТЕЦ. Отже, згідно з порядком передачі теплоелектроцентраль потрібно виключити з реєстру підприємств, які підлягають приватизації. Водночас ми бачимо, що кредитори за рішенням суду можуть розпочати процедуру банкротства.

До речі, така ситуація характерна не лише для Сєвєродонецької ТЕЦ. Міністерство регіонального розвитку нині намагається напрацювати окремий порядок передачі таких об’єктів у власність місцевих громад. Отже, питання передачі ТЕЦ Сєвєродонецькій міськраді поки що не вирішено, і підприємство перебуває у підпорядкуванні Фонду держмайна. Як працювати в таких умовах? Директор профільного департаменту заспокоює:

— На сьогодні ТЕЦ затвердила заходи з підготовки до опалювального періоду, виконуються роботи з ремонту енергетичного обладнання і того, що постачає теплову енергію. Одне слово, планово готується до опалювального сезону і, головне, знаходить кошти для розрахунку з державною компанією «Нафтогаз України» для отримання номінації на газ. Сьогодні немає підстав говорити, що на ТЕЦ утворилася критична ситуація. Найімовірніше, це політика.

Щодо підготовки до нового сезону, то в області на місцях переглядають усі аварійні ситуації, які мали місце, і аналізують усі кошти, що їх виділяють на заходи підготовки до опалювального сезону з різних бюджетів. Уже сьогодні очевидно, що цей відсоток дуже низький — менш як 3%. Це дуже мало для того, щоб комунальна сфера функціонувала надійно. Тому останніми роками сталося багато аварій в каналізаційних колекторах Лисичанська, Сєвєродонецька, Старобільська. Ті кошти, які вкладає обласна адміністрація за рахунок екологічних фондів, безумовно, допомагають, але й на місцевих рівнях слід використовувати всі можливості, зокрема міжнародну допомогу.

— На мій погляд, найбільш кричущі проблеми сьогодні існують у прифронтових містах Золотому та Гірському, які тільки розпочали програму децентралізації теплопостачання. Вже сам старт показав, що своєчасний початок надання послуг населенню залежить не від технічної готовності, а від економічної спроможності підприємства. У Гірському дуже високий відсоток квартир, де ніхто не живе. Люди залишили місто і поїхали подалі від війни. Щоб не залишити ситуацію, якою вона була на початок минулого сезону, вирішили провести децентралізацію. На виконання таких заходів у районному бюджеті передбачено майже 6 млн грн. На допомогу мешканцям, які цього потребують, на проведення ремонту, збільшення потужності задіяних трансформаторів тощо. До нового сезону повинні впоратись, — запевняє чиновник.

Фото прес-служби Луганської ОДА-облВЦА.