Попри звернення Президента до Кабінету Міністрів та Верховної Ради щодо необхідності відкласти запровадження ринку електроенергії, уряд вирішив діяти відповідно до ухваленого у 2017 році закону та розпочати впровадження нової моделі енергоринку з 1 липня 2019 року. «Нині точаться дискусії щодо зміни дати впровадження ринку електроенергії, але це компетенція парламенту. А в уряду є тільки одна можливість — виконати норму закону та впровадити з 1 липня ринок електроенергії», — заявив прем’єр Володимир Гройсман, наголосивши при цьому, що ухвалений парламентом закон відповідає всім європейським та світовим нормам. Водночас він підкреслив, що пропоновані урядом рішення передбачають збереження нинішніх цін на електроенергію для населення, а також розглядаються варіанти їхнього незростання для промисловості.

Натомість Представник Президента у Кабінеті Міністрів Андрій Герус, пропонуючи перенести дату запровадження ринку електроенергії, зокрема, послався на лист Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, яка припускає, що в разі ухвалення постанови про постачальників зі спеціальними обов’язками — «Енергоатом», «Укргідроенерго» — тарифи на електроенергію для непобутових споживачів зростуть на 40—50 відсотків. «Очевидно, що потім це зростання перекладеться на населення, і такий стрибок ціни матиме дуже негативні наслідки для економіки», — сказав він та закликав поширити покладання спеціальних обов’язків на всіх учасників ринку, в тому числі й на приватні компанії.

Міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик, реагуючи на заяви про неготовність до запровадження ринку електроенергії, запевнив: нова модель енергоринку, яка створить конкуренцію та дасть змогу споживачу вибирати постачальника, готова до запуску з 1 липня. Також міністр не поділяє припущення, що після цього в країні різко зросте ціна на електроенергію. Принаймні, постанова уряду передбачає, що ціни для населення не зростатимуть до 31 грудня 2020 року. «Протягом останніх трьох років ціни на електроенергію для населення не збільшувалися, і вони не будуть збільшуватися під час запровадження ринку електроенергії», — вважає І. Насалик.

Ще одним рішенням уряд зобов’язав НАК «Нафтогаз України» знизити в червні ціни на газ для населення. На переконання В. Гройсмана, нинішня ринкова ситуація передбачає, що в червні газ має коштувати не 8880 гривень, а не дорожче 8 тисяч гривень за тисячу кубометрів, у липні — не більше 7700 гривень. «Очікую, що в червні вони знизять ціну, дадуть прогноз на зниження в липні і так до кінця року відповідно до того, як змінюватиметься ціна на ринках Європи», — сказав прем’єр.

Водночас Кабінет Міністрів створив міжвідомчу робочу групу з представників Рахункової палати, Антимонопольного комітету, Державної фіскальної служби, Аудиторської служби, яка має проаналізувати процес ціноутворення з боку «Нафтогазу України».

Відповідно до постанови уряду №485, «Нафтогаз України», визначаючи ціну газу для виконання покладених спеціальних обов’язків (ПСО), має проаналізувати чотири показники і вибрати з них найнижчий: ціну для комерційних споживачів за минулий місяць, дані Міністерства економічного розвитку і торгівлі щодо середньої митної вартості газу за минулий місяць, середньозважену ціну на Українській енергетичній біржі та ціну за урядовою постановою №867 від 19 жовтня 2018 року. Найнижчою виявилася пропозиція на Українській енергетичній біржі, тож вона й визначила ціну на червень.

Виходячи з цього, «Нафтогаз України» повідомив, що в червні нова ціна природного газу для населення без урахування ПДВ, вартості доставки та націнки постачальника становитиме 5 553 гривні за тисячу кубометрів, що порівняно з травнем менше на 7,3%, або на 436 гривень. Водночас кінцева ціна, наприклад, для споживачів у Кіровоградській області, становитиме 7 755,87 гривні. Щодо інших регіонів, то кінцева ціна для споживачів залежатиме від встановленого НКРЕКП тарифу на розподіл газу для обл- та міськгазів.

Крім того, «Нафтогаз України» повідомив, що з 1 липня ціни на газ для промислових споживачів також зменшуються на 13 відсотків.

«Новий механізм демонструє переваги конкурентного ринку. Ціна змінюється паралельно з ринковим паритетом, і завдяки цьому споживач отримує чесні умови. Ми сподіваємося, що уряд найближчим часом також погодиться з нашою пропозицією щодо повної відміни цінового регулювання, що на додачу до прозорого ціноутворення дасть змогу кінцевому споживачеві обирати постачальника газу», — зазначив голова «Нафтогазу України» Андрій Коболєв.

Фото: radiosvoboda.org