Так молодь Луцька прагнула ще раз нагадати суспільству про трагедію, яка сталася тут 78 років тому, і вшанувати пам’ять жертв тоталітарного режиму.

Захід розпочався з дискусії просто неба під мурами колишньої Луцької тюрми. Її учасники краєзнавець Сергій Годлевський, один із засновників Свято-Архангельського монастиря протоієрей Петро Отаманів, дослідниця історії Української гімназії в Луцьку Лариса Токарук та інші говорили про розстріл в’язнів Луцької тюрми 23-24 червня 1941 року, ймовірні місця не знайдених поки що поховань, про Українську гімназію у Луцьку як «розсадник українського націоналізму», історію становлення Свято-Архангельського монастиря та чому важливо, аби на місці масових розстрілів розміщувався храм.

Після в монастирі відбулася заупокійна літія за невинно розстріляними в’язнями.

Учасники акції також переглянули документальний фільм Андрія Гнатюка «Пам’яті в’язнів Луцької тюрми», телепрограму «Розсекречена Історія. Розстріл у Луцькій в’язниці».

Згодом найбільш стійкі і завзяті перемістилися в одну із тюремних камер, де і зустріли ранок. Аби глибше відчути дух того часу, молодь читала спогади дивом уцілілих в’язнів Луцької тюрми Миколи Куделі та Бориса Стасишина, вивчали повстанські пісні, писали «листи у минуле» та ділили між собою окраєць чорного хліба. Ніч, проведена в душному казематі, надовго запам’ятається молодим патріотам.

Організаторами заходу стали комунальний заклад «Центр національно-патріотичного виховання дітей та молоді у місті Луцьку», громадська організація «ВМР «Національний Альянс» та національна скаутська організація України «Пласт».