Спільне фотографування учасників Міжпарламентської Ради Україна—НАТО в українському національному вбранні.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут.

У вівторок учасники засідання Міжпарламентської Ради Україна—НАТО, що тривало 24—25 червня у Львові, на практиці ознайомилися, як українське військо переходить на стандарти Північноатлантичного Альянсу.

Президент Парламентської Асамблеї НАТО Мадлен Мун та її колеги побували в Національній академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного, одному з провідних навчальних закладів військової освіти, ознайомилися з його історією та рівнем підготовки майбутніх офіцерів.

Гості вшанували пам’ять випускників, які загинули під час російсько-української війни і поклали квіти до пам’ятного знаку. Під час виконання військового обов’язку в перший же рік війни на сході загинули 23 випускники академії.

Парламентарії країн НАТО також відвідали Міжнародний центр миротворчості та безпеки Національної академії сухопутних військ на Яворівському полігоні. З вітальним словом до гостей звернувся начальник академії, генерал-лейтенант Павло Ткачук, який розповів про славні традиції одного з найстаріших військових навчальних закладів. З презентацією про діяльність Міжнародного центру миротворчості та безпеки виступив полковник Ігор Слісарчук.

З 3 червня тут розпочався черговий етап підготовки підрозділів українського війська за програмою «Об’єднаної багатонаціональної тренувальної групи — Україна», до якої входять військові інструктори збройних сил США, Канади, Великої Британії, Данії, Литви та Польщі. Досвід зарубіжних фахівців, практичні навики, отримані під час боїв на сході, сучасна навчально-матеріальна база центру — все це сприяє впровадженню стандартів НАТО та допомагає проводити підготовку військових підрозділів на високому рівні.

Парламентарії відвідали найсучасніший в Україні Центр імітаційного моделювання бойових операцій, збудований і оснащений завдяки допомозі наших партнерів з дружніх армій.

Підводячи підсумки засідань Міжпарламентської Ради Україна—НАТО у Львові, народний депутат України, голова української делегації в ПА НАТО Оксана Юринець зазначила: «Україна з усіх сил боронить не лише свою територію, а й інші країни. У період тотальної втрати цінностей ми часто рятуємо світ. Я переконана, за умови продовження тяжкої роботи у напрямку, який ми накреслили, Україна стане 31-м членом НАТО».

Після ознайомлення з Міжнародним центром безпеки та миротворчості на Яворівському полігоні президент Парламентської Асамблеї НАТО Мадлен Мун, народний депутат України Оксана Юринець та начальник Національної академії сухопутних військ генерал-лейтенант Павло Ткачук дали брифінг для журналістів.

Оксана Юринець наголосила, що засідання Ради Україна—НАТО готували протягом року і є сподівання, що отримані результати дадуть можливість й надалі поглиблювати співпрацю та розширювати зв’язки між партнерами.

«Парламентська асамблея НАТО об’єднує усіх парламентаріїв Альянсу для обміну досвідом, для кращого розуміння викликів і труднощів. А потім ми повертаємося до своїх країн і обмінюємося інформацією, щоб краще зрозуміти роль і функції, які бере на себе Альянс», — наголосила президент Парламентської Асамблеї НАТО Мадлен Мун. — Міжпарламентська Рада Україна—НАТО працює вже упродовж багатьох років, розбудовуючи взаємне розуміння та співпрацю між нами. Щодо спільних кроків, то ми намагаємося підтримати прагнення України. Але це прагнення, з якими виступає Україна. Не йдеться про те, що НАТО вказує Україні, що необхідно робити. Радше Україна говорить, чого ми хочемо і в який спосіб ви можете нам допомогти і підтримати. Останні дні нашої роботи багато чому навчили. Ми отримали чимало нової інформації. Вчора йшлося про політичні справи, про політичний діалог, а сьогодні ми мали можливість поспілкуватися з військовими. І ці дві речі існують в нерозривному зв’язку між собою. Мені, як парламентарію, здається, що було б абсолютно безглуздим мати якісь прагнення, які б не були реалістичними з точки зору Збройних Сил. Але й військові повинні розуміти, що ми усвідомлюємо їхні потреби, а також наслідки можливих недоліків. Ми мали чудову нагоду розглянути військовий аспект співробітництва, що стосується підготовки і підтримки України. Спілкуючись з інструкторами, ми почули, як багато вони почерпнули для себе і навчаються самі в українських військових».

Президент Парламентської Асамблеї НАТО зауважила, що незабаром відбудуться парламентські вибори, тож виникає питання, якими будуть наступні кроки України.

«Я є членом військового комітету парламенту Великої Британії. Я повинна повернутися до свого парламенту і сказати, що я бачила, чим займаються військові фахівці в Україні, чи можемо ми зробити ще щось додатково. Чого ми навчилися тут і як ми адаптуємо своє військо на основі досвіду України», — наголосила Мадлен Мун.

Львів.