На знімку: Борис Гуменюк, Геннадій Труханов, Андреас Вірас (справа наліво) під час відкриття туристичного символу Одеси в Ларнаці.

Фото надано Борисом ГУМЕНЮКОМ.

Урочисте відкриття арт-об'єкту відбулося за участю керівників громад українського і кіпрського міст – Геннадія Труханова та Андреаса Віраса, а також представників делегацій. Скульптурну композицію встановили за безпосередньої участі посольства України в цій середземноморській державі.

– Відтепер тисячі туристів, які приїжджають до Ларнаки, дізнаватимуться про нашу країну завдяки одеському якорю, – розповів "Голосу України" Надзвичайний та Повноважний Посол України в Республіці Кіпр Борис Гуменюк. – Ми використали ще один спосіб популяризації своєї країни. Скульптура стала символічним містком між Одесою і Ларнакою для налагодження контактів в економічній, культурній сферах. Такі заходи сприяють поглибленню стосунків між Україною та Кіпром.

Про це дипломат говорив у виступі на урочистостях на Фініковій набережній. За його словами, це особливе місце. Сюди приходить кожен, хто прибуває в портове місто морем, чи літаком (Ларнака має морські і повітряні "ворота"). Борис Гуменюк висловив щиру вдячність меру міста Андреасу Вірасу, присутнім членам муніципальної ради за надану можливість встановити туристичний символ Одеси у знаковому місці.

До участі в заході охоче долучилися туристи з різних країн. Як було не скористатися можливістю послухати чарівний голос української оперної співачки Одетти Імперіалі. Із захватом спостерігали за виступом кіпрського танцювального колективу.

Це вже другий символ України на Кіпрі, встановлений за підтримки нашої амбасади. Понад місяць тому в столиці держави Нікосії відкрили пам'ятний знак Козаку Мамаю. Його уквітчала петриківським розписом знана художниця Галина Назаренко на пропозицію керівника амбасади.

Віктор СКРИПНИК, В'ячеслав ВОРОНКОВ.