На знімку: активісти зі знаменами поруч зі світлинами з виставки «Об’єднані прапором — #LIBERATECRIMEA» на столичному Хрещатику.

Кримськотатарський національний прапор, день якого відзначали вчора, уже давно став не лише символом корінного народу, а й опору окупації півострова. Недарма, за словами народного депутата, голови Меджлісу Рефата Чубарова, в тимчасово окупованому Криму в цей день заборонили проводити флешмоби з кримськотатарською символікою. Проте, як запевнив Рефат Чубаров, вони все одно відбулися, й підтвердження тому — численні фото в соціальних мережах, на яких синій стяг із тамгою майорить над домівками на окупованому півострові.

У різних містах України вчора відбувалися масові заходи, присвячені цьому святу. Центр столиці був прикрашений національними прапорами кримських татар, а під стінами міськ-держадміністрації демонстрували світлини з виставки «Об’єднані прапором — #LIBERATECRIMEA». Увечері всі небайдужі пройшлися Хрещатиком ходою з 40-метровим кримськотатарським стягом.

Під час ходи центральною вулицею столиці несли також кримськотатарський прапор, який об’їздив 28 країн. Зокрема, у Латвії побажання на ньому залишили спікер та голова комітету в закордонних справах Сейму. Крім того, вулицями столиці провели тематичний автопробіг, на Майдані Незалежності відбувся конкурс дитячих малюнків, а ввечері — мітинг.

Нагадаємо, День кримськотатарського прапора відзначається щороку 26 червня. Вперше блакитний стяг із золотою тамгою був затверджений Курултаєм кримських татар іще 1917 року. Після проголошення Україною незалежності 1991-го він був прийнятий Курултаєм кримськотатарського народу як національний.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.