Початок їхнього навчання припав на перший рік бойових дій на Донбасі. Частина іноземних студентів виїхала з України.

Дипломи вручали у затишному університетському сквері. Крізь зелене листя дерев сіялися сонячні промені. Погода посприяла. Загалом документ про вищу освіту отримала понад тисяча випускників, з них 265 іноземців з 30 країн. Нащадки Гіппократа урочисто обіцяли дотримуватися заповідей «батька медицини», повторивши клятву давньогрецького цілителя — допомагати людям зцілювати недуги. Щирі слова напуття вчорашнім студентам, а тепер колегам, висловив ректор університету Герой України Василь Мороз.

— Попереду у нинішніх випускників ще два роки післядипломної освіти, — розповів «Голосу України» проректор Вінницького медуніверситету доктор медичних наук Сергій Заїка. — Така специфіка навчання у медичних вишах. Іноземці, крім того, ще складатимуть іспити у себе на батьківщині для підтвердження українського диплома.

Бажання сфотографуватися з проректором виявила дівчина з темним волоссям. Звати її Нілуфар. У перекладі означає «лілея», «лотос». Вона з Туркменії. Каже, повернеться до рідного міста Туркменабад, що на березі Амудар’ї.

— Коли обирала університет, знайомий порадив Вінницю, — розповідає вона. — Він тут раніше навчався. Взагалі у нас багато лікарів здобували освіту в Україні. Вдячна за пораду, бо не розчарувалася у виборі вишу. Все життя згадуватиму викладачів. Вони з увагою ставилися до нас, іноземців. Я б назвала їхнє ставлення трепетним. Знання отримала хороші.

Нілуфар могла залишити Вінницю, щойно розпочавши навчання. Каже, батьки настійливо радили повертатися додому.

— Побачили по телебаченню кадри воєнних дій і благали тікати з України, — каже дівчина. — Але ж мені тут видніше. Довго довелося переконувати їх в тому, що у Вінниці не стріляють. Деякі з подруг кинули навчання. Я залишилася і анітрохи не шкодую про це...

Емоції переповнювали випускників. Деякі з них навіть влаштували танці... на плечах. Забиралися один одному на плечі і руками повторювали рухи в такт гупанню барабана і музичним акордам. На іншій галявині національний танець виконували студенти з Індії. Багато студентів клали квіти до пам’ятника Миколі Пирогову. «На нього хоче бути схожим кожен з нас», — зазначив один з випускників, фотографуючись на тлі скульптурного зображення хірурга зі світовим ім’ям.

Фото автора.